Ahududu, diğer isimleriyle ağaç çileği, dağ çileği, framboise veya bilimsel adıyla Rubus İdaeus, gülgiller familyasından, çalı halinde dikenli bir bitkidir. Ahududu, böğürtlen gibi kümeler halinde büyür ve genellikle kendiliğinden yetişir. Meyvesi, dut benzeri olup, sarımtırak kırmızı ile portakal rengi arasında değişen, sulu ve hoş kokulu bir yapıya sahiptir. Ahududu meyvesi, toplanarak kurutulabilir ve reçel, şurup, likör yapımında kullanılır. Ayrıca, meyve olarak da tüketilebilir.
BİLİNEN BİLEŞİMİ
Ahududu, zengin bir besin içeriğine sahiptir. İçeriğinde protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, vitamin C gibi besin öğelerinin yanı sıra elma ve limon asidi, sepi maddeler, eterik yağ, vitamin P, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır gibi mineraller bulunur. Ayrıca, pürinli maddeler ve reletin gibi bileşiklere de sahiptir.
AHUDUDUNUN ÖZELLİKLERİ
Ahududunun çeşitli tıbbi özellikleri vardır. Kabız yapıcı, diüretik (idrar söktürücü), digestif (hazmettirici), aperatif (iştah açıcı), antiseptik (mikrop öldürücü) gibi özellikler gösterir. Ayrıca, yaprakları sudofirik (terletici), antifebril (ateş düşürücü) ve sedatif (sakinleştirici) etkiye sahiptir.
AHUDUDUNUN FAYDALARI
- TANSİYONU DÜŞÜRÜR: Ahududu, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur ve kan basıncını düzenler.
- KANI TEMİZLER: Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar ve kanın temizlenmesine katkıda bulunur.
- TERLETİR VE İDRAR SÖKTÜRÜR: Yapraklarının usaresi (özü), terletici ve idrar söktürücü etkiye sahiptir.
- BAĞIRSAKLARI DÜZENE SOKAR: Kabızlığı giderir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- ATEŞİ DÜŞÜRÜR: Vücut ateşini düşürerek dinçlik sağlar.
- BÖBREK VE SAFRA KESESİ TAŞLARINA FAYDALIDIR: Ahududu suyu, böbrek ve safra kesesi taşlarına karşı faydalıdır.
- BOĞAZ VE GÖZ İLTİHAPLARINDA KULLANILIR: Boğaz, bademcik ve göz iltihaplarına iyi gelir, göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapıldığında şifa sağlar.
UYARI
Ahududu, mide ülseri olanlar tarafından kullanılmamalıdır, bu kişilerde olumsuz etkilere yol açabilir.