Almanya’da çocukların cinsiyetiyle ‘oynamak’ yasaklandı
Almanya’da interseks çocukların bedeni üzerinde anne ve babalarının haklarını sınırlayan yasa meclisten geçti. Çocukların belli bir biyolojik cinsiyete uydurulması için yapılan ameliyatlar yasaklandı.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-26 13:08:39

Güncelleme Tarihi: 2021-03-26 13:08:39

Almanya'da interseks çocukların bedeni üzerinde anne ve babalarının haklarını sınırlayan yasa meclisten geçti. Çocuğun bedensel görünümünün biyolojik olarak erkek ya da kadın cinsiyetine sahip bir bedene dönüştürme yönündeki ameliyatlar yasaklandı.

Federal Meclis konuyla ilgili yasayı Perşembe akşam saatlerinde kabul etti. Yeni düzenlemede müdahalenin ancak tıbbi açıdan ertelenemez olması ve disiplinler arası bir komisyon tarafından onay alması halinde mümkün olmasına izin verildi.

Hrıstiyan Sosyal Birlik partisinden Paul Lehrieder yeni yasanın bireylerin cinsiyetlerini tayin hakkını koruduğunu ve gereksiz müdahalelerin önüne geçtiğini söyledi. Almanya'da biyolojik olarak kadın ya da erkek cinsiyeti altında sınıflandırılamayacak bedensel özellikler taşıyan 160 bin insan olduğu tahmin ediliyor.

Federal Meclis'teki oylamada muhalefette bulunan partilerden Hür Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller çekimser oy kullandı. Bu partiler her ne kadar yasanın varmak istediği hedefi paylaşsalar da düzenlemeyi interseks çocukların haklarını korumak bakımından yetersiz buluyor. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise oylamada red oyu verdi. Partinin aile politikaları sözcüsü Martin Rechardt ideolojik körlüğün çocukların yararına olmadığını söyledi. (DWTürkçe)

İNTERSEKS NEDİR?

İnterseksüellik, hem erkeksi hem de kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların durumunu belirtir. İnterseksüel olmak için çift cinsiyetli olmak gerekmez. Birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir ve her iki cinse de duygusal ve/veya cinsel bir çekim hissedebilir.

Bu fenotipe interseksüel ismini 1916 yılında ilk olarak genetikçi Richard Goldschmidt verdi. İnterseksüellik yerine hermafroditlik veya erdişilik de terim olarak kullanılmaktadır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği interseksüelliği şöyle tanımlıyor: "İnterseks bireyler, erkek veya kadın bedeni gibi genel kabul görmüş kategorilere uymayan cinsel niteliklerle doğmuş bireylerdir."