Yeni bir çalışma, kafein tüketiminin Alzheimer belirtilerine işaret eden omurilik sıvısı belirteçleriyle bağlantılı olduğunu ve bu belirtileri azalttığını ortaya koydu. Özellikle kafein tüketiminin düşük olduğu bireylerde Alzheimer riskinin arttığı görüldü.
ALZHEIMER RİSKİNİ DÜŞÜREBİLİR Mİ?
Fransa'da yapılan araştırmaya göre, günlük kafein tüketimi Alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel gerileme ile doğrudan bağlantılı. Çalışma, 70 yaş üstü 263 kişinin katılımıyla, 2010 ve 2015 yılları arasında gerçekleştirildi. Günde 200 miligramdan az kafein tüketenler, Alzheimer riskiyle karşı karşıya kaldı.
DÜŞÜK KAFEİN TÜKETİMİ HAFIZAYI ETKİLİYOR
Çalışmaya katılanlar arasında daha az kafein tüketenlerin, hafıza sorunlarıyla ilişkili bilişsel gerileme riskinin 2.5 kat daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, bu kişilerin beyinlerinde Alzheimer ile ilişkilendirilen beta-amiloid proteinlerinde ciddi bir birikim gözlemlendi.
BOS'TA FARKLI PROTEİN BULGULARI
Yapılan beyin-omurilik sıvısı (BOS) analizlerinde, düşük kafein tüketenlerde Alzheimer'ın önemli biyolojik belirteçleri olan beta-amiloid proteinlerinin daha yüksek seviyede biriktiği bulundu. Kafein tüketiminin, Alzheimer semptomlarını tamamen önleyip önleyemeyeceği henüz net değil, ancak genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülüyor.
SABAH KAHVENİZİN ÖNEMİ BÜYÜK
Bu bulgular, kahve ya da kafein içeren diğer ürünlerin hafıza problemleri üzerinde olumlu etkisi olabileceğini işaret ederken, bu alandaki çalışmaların devam etmesi gerektiği belirtiliyor.