Araç bakımında bahar hazırlığı
Bahar aylarıyla birlikte araç için de yeni bir bakım süreci başlıyor. Yağ ve yağ filtrenizi değiştirdiğinizde araç sıvılarını da kontrol etmelisiniz. Akü ve motor yağının ihmal edilmemesi gerek

Oluşturma Tarihi: 2021-04-08 19:39:39

Güncelleme Tarihi: 2021-04-08 19:39:39

Aralıkta başlayan ve nisan ayının girişiyle biten kış lastiği uygulamasının devamında aracınız için yapmanız gerekenler bitmedi. Kullandığınız otomobili kış şartları için uyarladınız,sıra şimdi bahara hazırlık.Hava şartlarının değişmesiyle beraber atacağınız bu adımlar hem aracınızın hem de sizin sağlığınız için öncelik arz ediyor.

Mevsimsel bakım "araç sağlığı" için önemli

Yaz mevsimi öncesinde sürücülerin araçlarını güvenli yolculuklara hazırlamaları için bakımın önemine işaret eden AutoGrouppe, bu kapsamda araç sıvılarından kayış-hortum tertibatlarına kadar kontrol edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. AutoGrouppe Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özkan, “Bahar ayları; araçta olan herhangi bir küçük problemin, büyüyerek sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan önce tespiti için ideal zamanlardır. Geride bırakılan kış aylarında oluşabilecek sorunların belirlenmesi; hem sürücü ve yolcu güvenliği hem de araç sağlığı için gerekli” değerlendirmesinde bulundu.

Motor yağını değiştirmek performans artırır

Kış mevsiminde yaşanan düşük hava sıcaklıkları, kar, yağmur ve oluşan buzlu koşullar, sürüşü zorlaştırmakla birlikte taşıtlarda bazı aşınma ve yıpranma belirtilerini ortaya çıkarabiliyor. Bu belirtilerin daha sonra büyük problemler oluşturmaması adına dikkat edilmesi gerekenler var.Aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen aralıklarla motor yağını ve yağ filtresini değiştirmek, motorun sorunsuz çalışmasını sağlamanın ilk koşullarından. Motor yağını değiştirmeyi ihmal etmek, düşük motor performansına, daha yüksek yakıt tüketimine ve hatta ciddi motor hasarlarına sebep olabilir.

Sıvıları gözden geçirin

Yağ ve yağ filtrenizi değiştirdiğinizde araç sıvılarını da kontrol etmelisiniz. Direksiyon, fren, şanzıman, antifriz ve cam sıvıları azalmışsa mutlaka gereken seviyeye yükseltilmelidir. Aynı zamanda yağ ve sıvı seviye azalmalarının bir sızıntıdan kaynaklı olup olmadığı da tespit edilmelidir.

Akü şarjının kontrolü

Düşük sıcaklıklar daha fazla enerji kaybı anlamına geldiğinden, aracınızın akü şarj seviyesini mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca akü bağlantılarının sıkı olduğundan ve pas tutmadığından da emin olmalısınız.

Silecek lastiklerini değiştirin

Kış şartlarının ardından silecek lastikleri yırtık ve silecek bıçakları hasarlı olabilir. Sık sık tekrarlanan ve görüş mesafesini azaltan bahar yağmurlarında, zor durumlarla karşılaşmamak için silecek mekanizmanızı yenilemeniz önemli.

Kayış ve hortumların kontrolü

Düşük sıcaklıklar kauçukları sertleştirip zarar verebilir. Bu nedenle araç kayış ve hortumlarınızda hasar olup olmadığının kontrolü önemlidir. Hortumlarda çatlak, kabarma, sertleşme ve yumuşama olabildiği gibi kayışlarda da gevşeklik, çatlak ve yıpranmalar olabilir. Kayışların değişmesi gerekiyorsa, yeni kayışın kaymasını önlemek adına gergi ve kasnakların da değiştirilmesi gerekebilir.

Ön camınız çatlak mı?

Buzlu, kumlu ve taşlı yollarda kullanılan araçların ön camlarında çatlaklar oluşabilir. İlk etapta çok önemli gözükmese de ön cama gelebilecek ekstra bir hasar, olası kaza durumunda emniyet kemeri, hava yastıkları ve tavan dengesinin etkinliğini azaltabilir. Bu da sürücü ve yolcu güvenliğinin tehlikeye atılmasını beraberinde getirir. Dolayısıyla ön camınızda çatlak varsa hızlıca onarılmasını veya değiştirilmesini sağlayın.

Aydınlatma mekanizmasının denetimi

Aracınızın aydınlatması hem yol güvenliği konusunda hem de trafikte iletişim kurmanın gerektiği durumlarda önemlidir. Eğer aydınlatma sisteminizde arıza varsa, diğer sürücüler durmak veya dönmek istediğinize dair mesajınızı alamayabilir.

Filtrelerin değiştirilmesi

Aracınızın uzun ömrü için önemli olan ve düzenli olarak değiştirilmesi gereken birçok filtresi vardır. Motor hava filtresi, kabin hava filtresi ve yakıt filtresinin hasar veya tıkanma olup olmaması açısından kontrolünü ve gerekirse değişimini sağlayın. Klima polen filtresinin kontrolü ve değişimiyse, sıcak havalarda düşük derecelerde bakteriyel bir ortamda solunum yapılmaması açısından ayrıca önemli.

Lastiklerin kontrolü

Yedek lastik de dahil olmak üzere tüm lastiklerinizin basıncını aylık olarak kontrol edin ve kullanıcı el kitabınızda önerilen optimum basıncın korunmasını sağlayın. Kış lastiklerinizi değiştirin ve lastiklerinizin dişlerinde düzensiz aşınma, yan duvarlarda kesik ya da çatlak olup olmadığının kontrolünü sağlayın.
Bahar ayları; herhangi bir küçük problemin, büyüyerek sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan önce tespiti için ideal zamanlar.Kış aylarında oluşabilecek sorunların belirlenmesi; hem sürücü ve yolcu güvenliği hem de araç sağlığı için gerekli.