Avrupalı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, bazı kişilerin Neandertal (40 bin yıl önceye kadar yaşamış arkaik sapiens türü insan) atalarından miras aldıkları genlerin, şiddetli Covid-19 türlerine yakalanma olasılığını artırabileceğini ortaya koydu.
Euro News'in haberine göre; “Nature” dergisinde yayımlanan araştırmada, taşıdıkları gen kümesi ile Covid-19 virüsü bulaşmış ve solunum güçlüğü çekip, yüksek hastaneye kaldırılma riski taşıyan kişiler arasındaki bağlantı mercek altına alındı.
Hugo Zeberg ve Svante Paabo isimli bilim insanları, muhtemelen Neandertallerden gelen haplotiplerin (DNA dizisine verilen isim), Covid-19'a yakalanma riskini artırdığı görüşüne vardı.
az sorusuna yanıt mı?
Haplotip, Avrupa'da yaşayan nüfusun yüzde 16'sında, Güney Asya nüfusunun ise yarısında bulunurken, Afrika ve Doğu Asya'da yaşayanlarda pek görülmüyor.
Modern insanlar ve Neandertallerin tarihin çeşitli noktalarında melezleştiği biliniyor, bu da bugün hala bulunabilen bir gen değişimiyle sonuçlanıyor.
Araştırmaya göre, genler, Covid-19 için, yaş, cinsiyet, aşırı şişmanlık, diyabet ve kalp sorunları gibi risk faktörü oluşturabiliyor.
Zeberg ve Paabo, Bangladeş'te yaşayanların Neanderthal genine sahip olma oranının daha fazla olduğu ve bu ülkedeki insanların yüzde 63'ünün Haplotip DNA dizisi taşıdığı saptamasında bulunduktan sonra, kökü bu topraklardan gelenlerin Covid-19'dan ölme riskinin iki misli daha fazla olduğu sonucuna vardı.
Paabo, yaptığı yazılı açıklamada, araştırmalarının, Neanderthal genini miras alanların Covid-19 salgınından daha kötü etkilendiğini açıkça ortaya koyduğu görüşünü dile getirirdi. Araştırmacılara göre bu buluş, tedavi aşamasında yeni bir çözüm getirmiyor.