Dolar

34,6947

Euro

36,7013

Altın

2.967,90

Bist

9.640,08

Bahçeli'ye 'kınama' cezası

Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Dersim olaylarına ilişkin sözleri nedeniyle kınanmasını kararlaştırdı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 17:58:36

Bahçeli'ye  'kınama' cezası

AA'nın haberine göre, Tunceli'de 1937-38 olayları sırasında ailesinden arasında çocukların da bulunduğu 9 kişiyi kaybeden Hüseyin Akgün'ün, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Dersim olaylarına ilişkin sarf ettiği sözler üzerine Kasım 2014'te açtığı 4,9 kuruşluk manevi tazminat davası sonuçlandı.

Bahçeli'nin kınanmasını kararlaştıran Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesinin kararında şunlar belirtildi: 

"Somut davaya konu Dersim harekatı sırasında 4. Umum Müfettişlik Raporu'na göre 13 bin 160 kişi ölmüş ve 11 bin 818 kişi ise sürgün edilmiştir. Davalının bu 13 bin 160 kişinin adını tek tek bilmesi zaten kendisinden beklenemez ki bu nedenle de davalı Dersim olaylarında öldürülen masum insanları da kastederek çoğul olarak 'canileri' ve 'teröristleri' sözcüklerini kullanmıştır. Açıklanan nedenlerle mahkememizce davada matufiyet unsurunun gerçekleştiği kanaatine varılmıştır."

Akgün'ün davasının kabul edilmesine karar veren mahkeme, "Davalının davacının kişilik hakkına yapmış olduğu saldırının Borçlar Kanunu'nun 58/2 maddesine göre kınanmasına" hükmetti. 

Borçlar Kanunu'nun 58. maddesinde, "Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. Hakim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir giderim biçimi kararlaştırabilir veya bu tazminata ekleyebilir; özellikle saldırıyı kınayan bir karar verebilir ve bu kararın yayımlanmasına hükmedebilir" ifadeleri yer alıyor. 

"Dersim'le ilgili ilk kınama kararı"

Hüseyin Akgün'ün avukatı Cihan Söylemez, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin Bahçeli'nin kınanmasına karar verdiğini ayrıca kararda, 1937-38 olaylarında hayatını kaybedenlerin "masum" olduğuna yönelik ifadeler yer aldığını belirterek, "Bu, Dersim 1937-38'le ilgili mahkeme boyutuyla ilgili verilen ilk kınama kararıdır. Aynı zamanda mahkeme, bu kararla o dönemde hayatını kaybetmiş ve sürgüne gönderilmiş insanlar için 'masum insanlar' terimini kullanmıştır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti mahkemesi hem 'masum insanlar' sözcüğünü kullanıyor hem bu konuyla ilgili kınama kararı veriyor. Aynı zamanda da manevi kişilik haklarını koruyor" dedi. 

Kararın çok önemli olduğunu kaydeden Söylemez, "Bu, Dersim ve Dersim 1937-38 olayları açısından önemli, tarihi bir karardır. Bu anlamda yargı takdir edilir bir karar vermiştir" ifadesini kullandı.

Haber Ara