İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Genel Kurulu'nda konuşan Özhaseki, "İstanbul üzerine çalıştığımız zaman karşımıza daha korkutucu rakamlar ve raporlar çıkıyor. İTÜ'den bir hocamız geçmişe doğru, İstanbul'da yaşanan depremleri incelemiş, süre aralıklarına bakmış ve raporunda şöyle söylüyor: '7 tane fay kırığı var, bunlardan 5'i süresini tamamlamış vaziyette. Artı, eksi 15-20-30 yıllara kadar uzanabilir.'
"Yani 250 yılda olan bir deprem var, geçmişe doğru bakıldığı zaman 10-15 sene erken de gelmiş, 15-20 sene sonra geç de gelmiş. Ama hocalarımızın anlaştıkları bir konu var. Hocalarımızın bir tanesi hariç diğerleri '2030'a kadar İstanbul'da bir deprem gerçeğiyle karşı karşıya kalacağız. 'Bir saniye sonra da olabilir, 10 sene sonra da olabilir, ama 2030'u geçeceğini zannetmiyorum" diye konuştu.
Depremin şiddeti
İstanbul'da beklenen depremin şiddeti konusunda da ortak bir beklenti olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Anlaştıkları ikinci ortak nokta, 'Bunun şiddeti 7,2 ile 7,65 arasında olacak" dedi.
"500 bin bina değişmeli"
Depreme hazırlıklı olmak gerektiğini belirten Özhaseki ve 2012'den bu yana gerek tek bina bazlı değişim ve dönüşümler gerekse belediyelerin çalışmasıyla, riskli alan ilanlarıyla toplam ulaşılan bağımsız birim sayısının 960 bin olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Bunun da hala bir kısmı yıkılmadı. Riskli alan ilan ettik, yetkiler geçti, yıkılacak ama yıkılmadı hala. Hızımız belli. Ne olması lazım? Çok daha fazla olması. En az 7-7,5 milyon bina değişecek ve dönüşecekse, süremiz de en son süre olarak 2030 ise bizim her sene 500 bin binayı Türkiye çapında, 200-250 bin civarında yapıyı da İstanbul'da değiştirmemiz lazım. Gelecek seneden başlayarak en az 200 bin bağımsız birimi İstanbul'da, bunun dışında 250-300 bin binayı Anadolu çapında bizim değiştirmemiz ve dönüştürmemiz lazım. Böyle yaparsak biz hazırlıklı oluruz."