Batı tipi insan stratejisi: “Asker olacaksan ilk çocuğu al”
Aile yapısı ve çocuk yetiştirmeyle ilgili konuşan Strateji ve Yönetim Danışmanı Dr. Kamil Bayar, 'Aile içindeki yönetim dengeleri, yöneticilik vasıflarının gelişmesi ve rekabet, daha çocukluk döneminde, bireylerin doğum sırasına göre şekillenir.' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-18 12:03:03

Güncelleme Tarihi: 2024-10-18 12:05:16

Tarayıcınız video oynatma özelliğini desteklemiyor.

Bayar konuyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
Alfred Adler'in 1920'lerde geliştirdiği doğum sırası teorisi, kişilik gelişiminin, bireyin doğduğu sıraya bağlı olarak farklılaştığını savunur.

Adler'e göre, ilk çocuklar genellikle daha sorumluluk sahibi, mükemmeliyetçi ve anne babanın beklentilerine daha uygun bir şekilde yetişir.
Ortanca çocuklar, evdeki dengeleri sağlama çabası içinde, genellikle arabulucu ve koordinatör roller üstlenir.

En küçük çocuklar ise daha özgür, disiplin kurallarından daha bağımsız, yaratıcı ve yenilikçi bireyler olma eğilimindedir. Bu bakış açısıyla, yönetim becerilerinin ailede doğum sırası ile ilişkili olarak şekillendiği söylenebilir.

Adler'in doğum sırası teorisi, sadece bireysel gelişimi değil, aynı zamanda insanların iş hayatındaki liderlik ve yönetim tarzlarını da etkileyebilecek bir faktördür.

Aile içinde başlayan bu dengeler, ilerleyen yaşlarda iş hayatındaki liderlik, başarı, rekabet ve yönetim anlayışını şekillendirir.