Birbirinden lezzetli hazırlanan bayram sofraları, özellikle tansiyon, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları ile sindirim sisteminde ülser vb. rahatsızlıkları olan kişiler için tehlike oluşturabiliyor.
Günlük 120 gramı geçmeyin
Akdeniz Üniversitesi Antalya Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Hülya Kamarlı, sağlık problemi bulunmayan kişilerin, bayram süresince günlük 90-120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini önerdi. Kamarlı, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin artığını; şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Fazlası sağlık problemlerine yol açabilir
Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde büyük değişiklik meydana geldiğine değinen Kamarlı, "Kırmızı et, toplumumuzda sık tüketilen bir besin olmadığından bayramda aşırıya kaçmak, sağlık problemlerine yol açabilir. Bayram süresince kırmızı et tüketim miktar ve sıklığındaki artışa bağlı olarak günlük almamız gereken miktardan fazla doymuş yağ, kolesterol ve protein alırız. Bu durum özellikle kalp-damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır" dedi.
Etin yağlı kısımlarını tüketmeyin
Kırmızı etin iyi kalitede bir hayvansal protein olduğunu; demir, magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineraller ile A, B1, B6 ve B12 vitamini bakımından da zengin olduğunu kaydeden Kamarlı, kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol oranının yüksek olduğunu aktardı. Bu nedenle çok yağlı kısımların tüketilmemesi ve etin üzerindeki görünür yağların çok iyi temizlenmesi gerektiğine işaret eden Kamarlı, sakatatlarda da kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketilmemesini önerdi.