Dolar

34,3475

Euro

37,5098

Altın

3.030,35

Bist

8.636,49

Berivanların Yayladaki Zorlu Görevleri: Katır Sırtında Zorlu Yolculuk

Van'ın Bahçesaray ilçesinde berivanlar, katırlarla 3 saat süren zorlu bir yolculuk yaparak 2 bin 800 rakımlı yaylaya ulaşır. Yaylada hem çobanlar için yemek yapıyor hem de hayvanları sağarak süt topluyorlar. Her gün bu zahmetli süreci sürdüren kadınlar, zorluklara rağmen keyifli anlar yaşıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-09-05 16:17:56

Berivanların Yayladaki Zorlu Görevleri: Katır Sırtında Zorlu Yolculuk

Van'ın Bahçesaray ilçesindeki berivanlar, katırlardan oluşturdukları konvoyla 3 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından 2 bin 800 rakımlı yaylaya ulaşıyor. Yaylada çobanlar için yemek yapan ve hayvanları sağıp sütlerini bidonlara dolduran kadınlar, her gün bu zahmetli yolculuğu gerçekleştiriyor. Zaman zaman katır sırtından düşerek yaralanmalarına rağmen, zorluklara göğüs geren berivanlar, Türküler söyleyerek ve halay çekerek bu süreci eğlenceli hale getiriyor.

YAYLADA BERİVANLARIN ZOR YOLCULUĞU

Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı Altındere Mahallesi'nde, hayvancılıkla geçinen ailelerin büyük yükünü kadınlar taşıyor. Ev işlerini tamamlayan berivanlar, günün ilk ışıklarıyla başlayarak yaylaya ulaşmak için yola çıkıyor.

KATIRLARLA ZAHMETLİ YOLCULUK

Katır sırtında patika yolları aşan ve sarp bölgeleri geçmeye çalışan berivanlar, kışın oluşan çığ ve kar birikintilerinden geçmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 3 saat süren bu zorlu yolculuğun ardından Küpe Yaylası'na varan kadınlar, çobanlar için ekmek pişirip yemek yapıyor ve hayvanları sağarak süt topluyor.

ZORLUKLARA RAĞMEN YAYLADA MUTLULUK

Berivanlar, yaşadıkları zorlukları yaylada türküler söyleyerek ve halay çekerek hafifletiyor. Katır sırtından düşerek yaralanmalarına rağmen her gün bu zorlu yolculuğu yapmayı sürdürüyorlar.

SÜTÜ BIDONLARA DOLDURUP EVLERİNE DÖNÜYORLAR

Berivanlar, yaylada sağdıkları sütü bidonlara doldurarak eve dönüyor. Yaptıkları peynir, tereyağı ve yoğurt gibi ürünleri satarak ailelerinin geçimine katkıda bulunuyorlar.

KIRSALDAKİ İŞ YÜKÜ KADINLARIN OMZUNDA

Berivanlardan Elmas Elbir, kırsalda iş yükünün kadınların omuzunda olduğunu belirtti. Çeşitli zorluklara rağmen bu işi sürdürmek zorunda olduklarını ifade etti.

HAYVANCILIK BİZİM GEÇİMİMİZİ SAĞLIYOR

Mihriban Boz, koyunları olmadan geçinmenin mümkün olmadığını ve kadınların bu bölgede hayvancılığı ayakta tutma görevini üstlendiğini söyledi.

EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI YETERİNCE ALAMIYORUZ

Besici Ferdi Elbir, köyde 8 bine yakın koyun olduğunu ve hayvancılığın geçim kaynağı olduklarını belirtti. Kadınların her gün katırlarla yaylaya gelip gitmelerinin zorluğuna rağmen emeğin karşılığını yeterince alamadıklarını ifade etti.

SON VİDEO HABER

TÜPRAŞ'tan patlamaya ilişkin açıklama

Haber Ara