Dolar

34,2271

Euro

37,2249

Altın

2.994,53

Bist

8.793,61

Beyran: kış hastalıklarına karşı doğal antibiyotik

Gaziantep’in gizli şifa kaynağı beyran çorbası, soğuk algınlığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor ve vücut direncini hızla artırıyor!

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-19 13:50:05

Beyran: kış hastalıklarına karşı doğal antibiyotik

Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan beyran, hem geleneksel hem de şifalı bir çorba olarak öne çıkıyor. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan bu doğal antibiyotik, soğuk algınlığından gribe kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle biliniyor. Özellikle içerisinde bulunan sarımsak, et suyu ve baharatlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bu çorba, vücudu hızla toparlayarak zinde tutuyor. Beyranın yüzyıllardır şifa kaynağı olarak tüketilmesi, Gaziantep mutfağındaki özel yerini korumasını sağlıyor.

UZUN SÜRE PİŞİRİLİYOR

Beyran, uzun süre pişirilen kuzu etinin, haşlanmış pirinç, sarımsak ve pul biberle harmanlanarak hazırlanmasıyla yapılıyor. En az 12 saat haşlanan et, tüm besleyici maddelerini suya bırakırken, sarımsak ve baharatlar çorbaya antibiyotik etkisi kazandırıyor. Beyran çorbası, özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde vücudu kısa sürede toparlamasıyla biliniyor. İçerdiği kemik suyu sayesinde kemikleri güçlendirdiği ve bağışıklığı desteklediği için, kış aylarında sofralarda sıkça yer alıyor.

HASTALIKLARA KARŞI ETKİLİ BİR YARDIMCI

Gazianteplilerin vazgeçilmezi olan beyran, sadece soğuk algınlığına karşı değil, genel vücut direncini artırmak için de tüketiliyor. Kas güçlendirici, mideyi rahatlatıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle bilinen bu çorba, vücudu adeta baştan aşağı yeniliyor. Beyranı düzenli tüketmek, kış hastalıklarına karşı doğal bir kalkan görevi görürken, günlük enerjiyi artırarak zindelik sağlıyor.

BEYRAN ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER:

  • 1 kg kemikli kuzu gerdan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 8-10 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, kırmızı toz biber, karabiber
  • 8 su bardağı et suyu (haşlanan etin suyu)

YAPILIŞI:

  1. Kemikli kuzu gerdanını düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Haşlanan etleri süzün ve kemiklerinden ayırarak küçük parçalara ayırın. Et suyunu atmayın.
  2. Tencerede et suyunu kaynatın, pirinçleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
  3. Tereyağı, biber salçası, dövülmüş sarımsak, tuz ve baharatları ilave edin. Haşlanmış etleri de ekleyin ve çorbayı kaynamaya bırakın.
  4. Servis yapmadan önce üzerine tereyağı gezdirin. İsteğe bağlı olarak üzerine kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

Haber Ara