Koronavirüs önlemleri kapsamında Türkiye'nin de dahil olduğu çok sayıda ülke ‘yeni normal' olarak tanımlanan ‘kontrollü sosyal hayat'a geçti. Bu aynı zamanda salgın için riskli ortamlardan biri olan toplu ulaşım araçlarına alternatif olarak bisiklet kullanımının ve bisiklet yollarının arttırılması oldu. Koronavirüs döneminde çok sayıda Avrupa ülkesi normal hayata geri dönerken bisiklet kullanımın daha yaygın olması için teşvik programları hazırlayıp çeşitli adımlar atıldı. Araçların sokaklarda olmamasının belediyeler için fırsat olarak değerlendirildi ve bisiklet yollarını daha da arttırdılar. Bisikletli ulaşım için özellikle metro, metrobüs ve otobüs hatlarına entegre alternatif güzergahlar belirlenmesi için çalışmalar yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha önce yaptığı açıklamada, 2023 yılına kadar ülke genelinde 4 bin 775 kilometre bisiklet yolu yapacaklarını belirtmişti. Kurum, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bugüne kadar yerel yönetimler tarafından yapılan 1.150 kilometrelik bisiklet yoluna destek olduk. 81 ilde bisiklet yollarının arttırılması için 2018'de çalışma başlattık. Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Çankırı, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya, Rize, Sakarya, Trabzon, Tunceli'de başlanan toplam 102 kilometrelik bisiklet yolunun yapımı tamamlandı. Batman, Bitlis, Çanakkale, İstanbul, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Trabzon, Tokat, Yozgat, Zonguldak illerindeki toplam 114 kilometrelik bisiklet yolunun yapımına ise devam ediliyor. Avrupa Bisiklet Ağı (Eurovelo) ile entegre olacak 3 bin 165 kilometrelik güzergah için Şehirlerarası Ulaşım ve Turizm Amaçlı Bisiklet Yolları Master Planı” hazırladık. Anadolu ve kıyı koridoru olmak üzere 2 etap halinde planlanan bisiklet yollarının 1650 kilometrelik kısmını bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Bisiklet yollarımız şehir içlerinde ulaşıma entegre olacak, şehirler arasında da özellikle bisiklet turizmine ve ulusal, uluslararası spor organizasyonlarına hizmet verecek.”
Dünya şehirlerinde de önemli çalışmalar yapıldı.
- Avrupa'da salgının merkezi olarak tanımlanan Milano' bu yaz toplu taşımadaki yoğunluğu azaltmak için 32 kilometrelik bir yol ağını bisikletli ulaşım için tekrardan yapacağını açıkladı.
- Paris, 300 milyon Euro bütçe ayırarak metro gibi raylı sistemlerle bütünleşik ve içinde pop-up bisiklet yollarının da bulunduğu 650 km'lik bisiklet yolunu 11 Mayıs'a yetiştirmeye çalıştığını duyurdu.
- Yeni Zelanda 100 milyon dolar bütçe ile bisiklet yollarını genişleteceğini duyurdu.
- Güney Amerika'da pop-up bisiklet yollarını ilk uygulayan Kolombiya'nın başkenti Bogota, 400 paylaşımlı elektrikli bisikleti salgınla mücadeleyi en ön cepheden veren sağlık çalışanlarının kullanıma açtı.
Bisikletli Ulaşım İçin Çalışmalar Hızlandı
Koronavirüs döneminde tüm dünyada bisiklet kullanımına talep arttı.
5 Yıl Önce Güncellendi
2020-06-07 13:23:28
SON VİDEO HABER
Haber Ara