Boşanma Dilekçe Örneği
Boşanma davası açmak için atılması gereken ilk adım dilekçe hazırlamaktır. Boşanma dilekçe örneği dikkate alınarak anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma dilekçesi yazılır.

Oluşturma Tarihi: 2022-12-08 20:25:55

Güncelleme Tarihi: 2022-12-08 20:25:55

Boşanmak isteyen çiftler boşanma türüne göre anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma dilekçesi hazırlar. Boşanma konusunda anlaşmaya varılması halinde anlaşmalı boşanma dilekçesi, taraflardan birinin boşanmak istememesi sonucunda çekişmeli boşanma dilekçesi yazılır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Eşler boşanmak için ortak karara varması halinde anlaşmalı boşanma davası açar. Hukuki sonuçlarda ortak karara varılmamış olması durumunda ise çekişmeli boşanma davası söz konusudur. Çekişmeli boşanma davası tek taraflıdır, davacı olan eş dilekçe yazarak yetkili aile mahkemesine başvuru yapar.

Anlaşmalı boşanma davası için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması şartı aranır. Eşlerin her ikisi de özgür iradeleri ile boşanma kararı aldığında dava kabul edilir. Anlaşmalı boşanma davası için dilekçe avukat tarafından yazıldığı gibi aynı zamanda boşanmak isteyen eş tarafından da hazırlanabilir.

Dilekçe anlaşmalı boşanmalarda önemlidir ancak dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de bulunmalıdır bu yüzden bir boşanma avukatı ile çalışmak fayda sağlar. Protokolde yer alan ifadelerde eksik ya da hata oluşması durumunda dava süreci olumsuz etkilenir.

Ayrıca protokolde yer almayan konulardan dolayı eşler arasında problem ortaya çıkar ve hukuki süreç yeniden başlatılır. Hatalı konunun düzeltilmemesi durumunda hukuki komplikasyonlar oluşur bundan dolayı bir avukat tarafından dilekçe hazırlanması eşlerin lehinedir.

Boşanma Dilekçesinde Neler Olmalı?

Anlaşmalı boşanma protokolü 3 nüsha olarak düzenlenir ve birer tanesi taraflarda kalır diğeri mahkemeye sunulur. Protokol ile birlikte dava dilekçesi hazırlanır ve dilekçe en az bir eş tarafından imzalanmalıdır.

2 ve daha fazla nüsha olan dilekçe dava açmak için yeterlidir, protokolde her iki eşin de ıslak imzası bulunmak zorundadır. Hukuk muhakemeleri kanununun 119. maddesi kapsamında boşanma dilekçesinde yer alması gereken konular şunlardır;

⦁ Dilekçenin sunulacağı mahkemenin adı.
⦁ Hem davacı hem de davalı tarafların isim ve soy isimleri ile birlikte adresleri.
⦁ Davacının T.C kimlik numarası.
⦁ Davacı avukatı varsa ismi soy ismi ve adresi.
⦁ Dava konusu.
⦁ Davacı tarafından iddia edilenlerin dayanağı olan tüm olayların net ve açık özetleri.
⦁ İddia edilen olayların deliller ile ispatı.
⦁ Hukuki nedenler.
⦁ Davadaki talepler.
⦁ Davacının imzası.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçe Örneği Nasıldır?

Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanan dilekçe içerisinde olması gerekenler ödenecek olan maddi ve manevi tazminat ile birlikte nafaka ve müşterek çocukların velayeti gibi konulardır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği şu şekildedir;

…….. Nöbetçi Aile Mahkemesine;

Davacı: İsim, soy isim, T.C. kimlik no
Adres:
Davalı: İsim, soy isim, T.C kimlik no.
Adres:
Dava: Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebi ile anlaşmalı boşanma davası

Açıklamalar : Davacı ile davalı …… tarihinden bu yana evlidir. Bu evlilikten … doğumlu müşterek çocuk ya da çocuklar bulunmaktadır. Davacı ile davalı anlaşamadığından dolayı müşterek hayat çekilmez bir hale gelmiş, evliliğin taraflar ve toplum hiçbir menfaati kalmamıştır.

Davacı ile davalı şartları ayrıntılı olarak görüştükten sonra boşanmanın hukuki ve mali sonuçlarını düzenleyen ve ekte sunulan protokolü birlikte imzalamıştır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle tarafların boşanmasına karar verilmesi için işbu davanın açılma zorunluluğu doğmuştur.

Hukuki Nedenler: Türk Medeni Kanununun 166. maddesi ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili hükümler.
Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, protokol, tanık beyanları ve her türlü yasal delil.
Sonuç ve Talep: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Türk Medeni Kanunun 166. maddesi uyarınca davacı ile davalının boşanmaları ile ekte sunulan protokolün aynen kabul edilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı (Ad, soyad, imza)
EKLER:
Protokol aslı
Davacı nüfus cüzdanı fotokopisi
Davalı nüfus cüzdanı fotokopisi

Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği Nasıldır?

Çekişmeli boşanma davalarında dilekçede boşanmaya neden olan olaylar ve dava taleplerine göre hazırlık yapılır. Olayların boşanmaya etkisi ve ispatı gibi konulara yer verildikten sonra eşlerin talepleri açık ve net şekilde ifade edilir.

Çekişmeli boşanma davalarında dilekçe her davaya göre farklı şekildedir çünkü olaylar birbirinden tamamen bağımsız ve değişiktir. Dolayısıyla çekişmeli boşanma davaları için hazırlanan dilekçe hazır olarak kullanılan bir dilekçe türü değildir.

Boşanma dilekçesi örneği incelendikten sonra dilekçe şu şekilde yazılır;

⦁ Giriş bölümünde karşılıklı olarak taraflar tanıtılır.
⦁ Evlilik birliği içerisinde yaşanan sorunlar dile getirilerek evliliğin çekilmez hale geldiği net şekilde ifade edilir.
⦁ Kanuni dayanaklar belirtildikten sonra tarafların hangi kanun maddesini ihlal ettiği açıkça belirtilir.
⦁ Talepler dile getirildikten sonra istenen konular yasal dayanakları ile birlikte sunulur.
⦁ Deliler bölümünde yaşanan olayların hukuki delillerle ispat edileceği ifade edilir.
⦁ Talep ve sonuç kısmında ise mahkemenin boşanmaya hüküm vermesi için talepler sıralanır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?

Boşanma dilekçesinin hazırlanmasının ardından aile mahkemesinin yer aldığı adliyelerde tevzi bürosuna dilekçe ekleriyle birlikte verilir. Eşlerden birinin yerleşim yeri ya da dava açılmadan önce 6 aydır yaşanan bölgedeki mahkeme yetkilidir.

Anlaşmalı boşanma davalarında yetki söz konusu değildir eşler istediği herhangi bir aile mahkemesinde dava açabilir dolayısıyla Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm aile mahkemeleri anlaşmalı boşanma davalarında yetkilidir.

Tevzi bürosuna dilekçe sunulduktan sonra harç ve giderler ödenir ardından boşanma davası süreci başlar. Boşanma davası için dilekçe yazımı asgari avukatlık ücret tarifesine göre belirlenir. Fiyatlar her yıl Barolar Birliği tarafından ilan edilir.

Boşanma Dilekçesi Değiştirilir Mi?

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan tarafların boşanma dilekçesini ücretsiz yazdırabilmesi için adli yardım talebinde bulunması söz konusudur. Adli yardım başvurusunda bulunmak için muhtarlıklardan maddi durumunu gösteren fakirlik belgesi alınmalıdır. Yerel baro fakirlik belgesi ile başvuru yapanlara adli yardım talebini değerlendirerek avukat tayin eder.

Boşanma davası için hazırlanan dilekçe önemli bir konudur dilekçe de belirtilmeyen durumlar cevaba cevap dilekçesi dışında değiştirilemez ya da kapsamı genişletilemez. Bundan dolayı dilekçe hazırlanırken hukuki zorunluluklar mutlaka yer almalıdır.

Hukuk muhakemeleri kanununa göre zorunluluklar belirlenmiş durumdadır şartları taşımayan boşanma davaları mahkeme tarafından usulen reddedilir. Dilekçeyi hazırlayan eş ön büroya bizzat ya da avukata aracılığı ile sunar.

Dilekçenin verilmesinin ardından karşı tarafa tebliğ süresi 10 gündür. Karşılıklı olarak dilekçelerin verilmesi sürecinin ardından mahkeme tarafından duruşma günü belirlenir. Duruşma günü boşanma dilekçesi verildikten sonra mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 4 aya kadar uzar.

Boşanma Dilekçesine Ne Yazılır?

Davalı ve davacıların kişisel bilgileri ile birlikte davanın konusu, boşanma nedenleri, deliller ve talep yazılır.

Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Tek taraflı boşanma dilekçesinde davayı açan taraf ne şekilde belirtilir. Boşanma nedenleri hukuki bir dille ve kronolojik sıraya göre anlatılır.

Boşanma Davası Dilekçe Parası Ne Kadar?

Boşanma davası için dilekçe avukatlık asgari ücret tarifesine göre her yıl Barolar Birliği tarafından ücret açıklanır.

Boşanma Dilekçesi Verdikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?

Boşanma davası için süreç dilekçe verilmesi ile başlar ve ortalama 3 ila 6 ay arasında ilk mahkeme günü belirlenir.

Kaynak; https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-dava-dilekcesi.html