'Bosna svdalıları' yetimleri unutmuyor
Bosna sevdalısı girişimciler tarafından kurulan İstanbul Bilim Koleji, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kurulduğu ilk yıllardan itibaren Bosnalı yetim çocuklara yönelik projelerle dikkat çekiyor.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-01 15:38:48

Güncelleme Tarihi: 2016-06-01 15:38:48

"İstanbul-Saraybosna Ortak Kültürlerde Buluşma Projesi" için Saraybosna'da bulunan İstanbul Bilim Koleji Genel Müdürü Bayram Babacan, okulun "Bosna sevdalıları" tarafından kurulduğunu belirterek çok ortaklı bir anonim şirketi statüsündeki okulun ortaklarının tamamının "Bosna sevdalısı" ve Bosna'daki savaştan itibaren ülkeye bir şekilde katkı sağlamış kişiler olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'e savaş sonrasında da geldiğini anlatan Babacan, o yıllarda 25 yetim çocuğu alarak Türkiye'de özel okulda okuttuklarını söyledi.

Babacan, Türk halkının ve yöneticilerinin Bosna Hersek'e ilgisinin "bir başka olduğunu" ifade ederek "Dolayısıyla biz de İstanbul Bilim Koleji olarak bu hassasiyeti devam ettirmek istedik." dedi.

Bu kapsamda, Saraybosna'daki Birinci Boşnak Lisesi ile protokol imzalayarak "Kardeş Okul Projesi" başlattıklarını belirten Babacan, beş yıldır süren proje kapsamında her yıl Saraybosna'daki liseden misafir öğrenci ve öğretmenleri ağırladıklarını kaydetti.

Babacan, Bosna Hersek'e yönelik hassasiyetlerini sadece öğrenci ziyaretleriyle sınırlamak istemediklerini, gerek Bosna'daki savaşta gerek savaş sonrasında yetim kalmış yoksul çocuklara katkı sağlamayı da amaçladıklarını ifade etti.

"100 YETİME 100 BİSİKLER''

Babacan, genellikle çocukların bağışlarıyla yürütülen proje kapsamında bu yıl da Bosnalı 100 yetime 100 bisiklet hediye ettiklerini kaydederek "Bu sene sadece bisikletle yetinmeyelim dedik. Her öğrenciye bir tane de Kur'an-ı Kerim hediye edelim dedik. Bir de Boşnakça yazılmış birer siyer kitabı dağıttık. Her öğrenciye birer de kıyafet getirdik." dedi.

Babacan, kurum olarak yaptıkları yardımların diğer kurum ve kuruluşlara mesaj niteliği taşıdığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada, gönül coğrafyamızda gerçekten çok mağduriyetler, mazlumiyetler yaşanıyor. Bunun sadece fiziki yardımlarla değil, gönül bağımızı güçlendirecek çalışmalarla örnek olmasını istiyoruz. Bunun sadece Bosna Hersek'le sınırlı olmasını da istemiyoruz. Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ'da da Müslüman azınlıklar var. Gerçekten de bizim ilgimize, en azından selamımıza muhtaçlar. Bir selam vererek bir sadakayı yerine getirmek gerek diye düşünüyoruz."

"İstanbul-Saraybosna Ortak Kültürlerde Buluşma Projesi"nin tamamen yerel proje olduğuna dikkati çeken Güler, "Biz kardeşiz. Kardeşliğimizi ancak güçlendirirsek anlam ifade eder." diye konuştu.