Dolar

34,1820

Euro

37,8406

Altın

2.907,27

Bist

9.089,90

Bu besinlerin son kullanma tarihi hiç geçmiyor...

Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler sağlık riski taşırken, bazı gıdalar neredeyse sonsuz süre boyunca güvenle tüketilebilir.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-03 11:01:59

Bu besinlerin son kullanma tarihi hiç geçmiyor...

Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler sağlık riski taşırken, bazı gıdalar neredeyse sonsuz süre boyunca güvenle tüketilebilir. Hangi yiyeceklerin bu kadar dayanıklı olduğunu öğrenmek için yazımızı okuyun.

SAĞLIKLI SAKLAMA KOŞULLARI

Yiyecekleri satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta son kullanma tarihidir. Alışveriş yaparken ambalaj üzerindeki bu bilgiye dikkat etmeli, son kullanma tarihi çok yakın veya geçmiş olan ürünleri almamalıyız. Ancak, bu tarihin ötesinde, yiyeceklerin hangi koşullarda saklandığı da büyük önem taşır.

Sonsuza Dek Saklanabilen Gıdalar

Uygun koşullarda saklandığında neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilecek 10 gıda ürününü açıklıyoruz:

Pirinç

Pirinç, 4,5 °C veya daha düşük sıcaklıklarda cam kavanozlarda saklandığında 30 yıl kadar tazeliğini koruyabilir.

Soya Sosu

Açık halde bile soya sosu, en az 3 yıl boyunca güvenle saklanabilir. Bu sürenin uzaması, işlenme şekli, kalitesi ve depolama koşulları ile bağlantılıdır.

Süt Tozu

Uygun sağlık standartları altında işlenmiş süt tozu, hava geçirmez kaplarda saklandığında besin değerini kaybetmeden uzun süre dayanır.

Şeker

Şeker, özellikle hava geçirmez kapta saklandığında, süresiz olarak kullanılabilir. Hava alması durumunda sertleşse bile kalitesi etkilenmez.

Bal

Bal, özel kimyasal bileşimi sayesinde bakteri üremesini önler ve sonsuz süreyle dayanıklıdır. Hava ve su ile teması engellenirse bozulmaz.

Sirke

Beyaz sirke, uygun koşullarda saklandığında son kullanma tarihi olmaksızın kullanılabilir. Hava geçirmez kapak altında karanlık bir yerde bekletilmelidir.

Tuz

Gerçek kaya tuzunun son kullanma tarihi yoktur. Ancak, iyotlu tuzların zamanla iyot kaybedeceği unutulmamalıdır.

Turşu

Turşular, hava almayan kaplarda buzdolabında iki yıl kadar saklanabilir. Ancak bu süre içinde yumuşama görülebilir.

Bisküvi

Ambalajı açılmamış bisküviler, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde tüketilebilir. Açılmış paketlerin ise hava geçirmeyen kaplarda saklanması önerilir.

Çikolata

Eskiyen çikolata, üzerinde oluşan beyaz tabaka nedeniyle tadını kaybetmez. Şekerin kristalize olması durumu zararlı değildir.

Kuru Makarna

Kuru makarna, uygun şartlarda saklandığında üç yıl kadar dayanabilir.

Konserve Yiyecekler

Konserve yiyeceklerin ambalajlarındaki son tüketim tarihleri ileride olsa da, hava sızdırmazlığı bozulmamışsa, dört yıla kadar kullanılabilirler.

Evinizdeki Bu Gıdalarla Endişeniz Olmasın!

Güvenli saklama koşullarına dikkat ederek, sağlıklı ve uzun ömürlü gıdalarla mutfağınıza bereket katabilirsiniz.

SON VİDEO HABER

CHP'li üç isme ağır eleştiriler

Haber Ara