10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, ülkemizde 1962'den beri kutlanan önemli günlerden biridir. İlk yıllarda 'bayram' olarak kutlansa da 1971'deki askeri müdahalenin bir miktar geri almasının ardından adı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak değiştirilmiştir. gazetecilere tanınan haklardan biridir. Dünyada her yıl 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanırken, ülkemizde 10 Ocak'a ek olarak 24 Temmuz da Basın Günü ilan edildi. Peki, Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı?
Çalışan Gazeteciler Günü nasıl ortaya çıktı?
4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.
Bir fotoğraf karesi için saatlerce en doğru anı bekleyen; bir satır haberle birçok hayata umut olabileceği gerçeğini unutmadan çalışan değerli basın mensupları ve basın gönüllülerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en içten dileklerimle kutlarım.
Basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, hayatlarında sağlık ve başarılar dilerim.
Tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.
Tüm basın emekçilerinin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü”nü kutlarım.
Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.