İnşaat alanını ziyaret eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu cami, bir medeniyet projemizin, yeniden diriliş projemizin bir parçasıdır. Ancak bu vizyonun yerel bir ayağı olarak bizim açımızdan da büyük önem arz ediyor. Beynelmilel bir amaca hizmet eden böyle bir projenin bizim yönettiğimiz şehrimizde yükselmesi bizim için bir onur ve gurur kaynağıdır. Bir tarih ve kültür şehri, bir ilim irfan merkezi olan şehrimize çok şey katacaktır. Kâbe toprağı olarak addettiğimiz bu şehrin manevi iklimine, kültürel misyonuna önemli katkıları olacaktır diye düşünüyor ve umut ediyoruz. Bu açıdan da mutluyuz, umutluyuz, heyecanlıyız” diye konuştu.
MİNAREYE KUBBESİ YERLEŞTİRİLİYOR
550 işçinin gece gündüz vardiya sistemiyle durmaksızın çalıştığı Çamlıca Camii'nde kaba inşaat tamamlanmak üzere. Altı minareli olacak caminin 3 şerefeli 4 minaresi "Anadolu'ya adım attığımız" 1071 tarihine atfen 1071 metre; avluda yer alacak iki şerefeli iki minaresi ise 90 metre olacak. Tamamlanan 1071 metrelik minarelerden birisine de önümüzdeki günlerde kubbesinin yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.
KADINLARA POZİTİF AYIRIMCILIK
Çamlıca Camii projesinde kadınlara yönelik olarak pozitif ayırımcılık yapılacak. İbadet etmek için külliyeye gelecek kadınlar erkeklerle hiç temas etmeden abdest alabilecek ve namaz kılacakları noktalara asansörlerle çıkabilecekler. Projede kadınlara yönelik özel uygulamaların yanı sıra çocuklar için de sıra dışı uygulamalar yer alacak. Bunlar arasında; Çocuk bakım odası, çocuk oyun odası ve çocuklar için abdest alma yerleri yer alıyor.
DIŞ KAPLAMAYA ÜNYE TAŞI
Camii inşaatında şu anda dış kaplama taşlarının döşenme işlemine başlandı. Onlarca çeşit taş incelemesi sonucu caminin Ünye taşıyla kaplanmasına karar verildi. Rengini koruması, suya dayanıklılık gibi kriterler göz önüne alınarak seçilen taşların ilk örnekleri iç avlu dış ve iç duvarlarının bir bölümüne döşendi. Öte yandan iç avlu içinde bulunan 28 adet sütun başlığının takılma işlemlerine de başlandı.
550 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Cami kompleksinin içinde 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. 700 kişinin aynı anda abdest alabileceği camide bin kişilik konferans salonu da yer alacak.
37 bin 500 kişinin kapalı alanlarda aynı anda namaz kılabildiği dış avlularında dahil edildiğinde 50-60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği projenin tamamlanması için 550 işçi haftanın yedi günü geceli gündüzlü olarak çalışmaları sürdürüyor. Diğer yandan Çamlıca Camii'ne ulaşımı kolaylaştırmak için 3 kilometre uzunluğunda tünel de yapılacak.
Cami inşaatında bugün kadar 9 bin 500 ton demir kullanıldığı öğrenildi. 72 bin metreküp beton dökülürken, 140 bin metrekare kalıp yapıldı. İnşaat alanından ise 700 bin metreküp hafriyat kaldırıldı.
1 TEMMUZ 2016 KADİR GECESİ İBADETE AÇILACAK
29 Mart 2013 yılında hafriyat çalışmasına başlanan Çamlıca Cami 1 Temmuz 2016 günü ibadete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı açılış tarihinin Ramazan ayının Kadir Gecesi'ne denk gelmesi ise tarihe ayrı anlam katıyor.
Külliyenin cami kısmı çok görkemli olacak. 10 bin metrekare kapalı cami, 7 bin metrekare cami avlusu ve 13 bin metrekare ise park alanları, süs havuzları ve oturma alanları olarak hayata geçirilecek. caminin etrafında ise 27 bin 500 metrekare yürüyüş parkuru yer alacak. Kapalı alanda 37.500 olmak üzere açık alanla birlikte aynı anda 55 bin insanın ibadet edebileceği cami, ülkemizin en görkemli mabedi olacak.
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ VE DİĞERLERİ
Tam bir külliye olarak planlanan Çamlıca Camii, içerisinde 11 bin metrekarelik bir Türk İslam Eserleri Müzesi'ni de barındıracak. Klasik Türk İslam Sanatları eserlerinin en güzel örneklerinin yer alacağı müze, alanının en iyi müzesi olmaya aday. Külliye içerisinde ayrıca, hat, tezhip, ebru gibi Türk İslam sanatlarının öğretileceği atölyeler de yer alacak. Diğer yandan külliye içerisinde çok amaçlı konferans salonları, seyir terasları, kütüphane, sanat galerisi ve otopark da mevcut olacak.