Cerattepe'de mahkeme kararı beklenecek
Artvin'in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durduruldu.

Oluşturma Tarihi: 2016-02-25 12:00:55

Güncelleme Tarihi: 2016-02-25 12:00:55

Al Jazeera'de yer alan habere göre: Artvin'in Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durduruldu. Başbakan Davutoğlu, yasa dışı gösterilere devam edilmemesi uyarısı yaptı, kamu düzeninin korunacağını taahhüt etti.

Artvin Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetlerinin, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması yönünde karar alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da katıldığı toplu tesis açılışı töreninde konuya ilişkin konuştu.

Hukuki süreç tamamlanana kadar madenin çalışmayacağını söyleyen Davutoğlu, mahkeme kararına herkesin uymak zorunda olduğunu vurguladı. Davutoğlu, "Zengin maden kaynaklarını değerlendirmek de çevreyi korumak da asli görevlerimizdir. İster çevreci olalım, ister enerji kaynaklarını kullanmayı öngören bir yaklaşım içinde olalım" dedi.

"Yer altındaki zenginliklerimizi çıkarmaya kimse engel olamaz" diyen Başbakan, hukuk kuralları içerisinde kamu düzenini sağlayacaklarını ve sunulacak her iyi niyetli teklife açık olduklarını ifade etti.

"Artvin'den gelen heyetle samimi ve şeffaf bir görüşme gerçekleştirdik" diyen Başbakan, doğal dokunun zarar görmemesi için alınan tedbirleri de anlattı. Galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol ağaç kaybını artırmasın diye teleferikle taşınacağını anlatan Başbakan, maden işletmesinin kapalı galeri olacağını, açık galeriye geçilmeyeceğini söyledi.

Kesilen ağaçların misliyle yerine dikileceğini söyleyen Başbakan, çevreyi bahane eden yasadışı gösterilere karşı da uyardı. "İzinsiz gösterilerden uzak durulacak. Biz bu kadar şeffaf davranırken bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz" diyen Davutoğlu şöyle konuştu:

"Bütün bu teminatlara ve doğal zenginliğimizin korunması için aldığımız tedbirlere rağmen birileri 'siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimizin yer altında kalmasını istiyoruz' derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir.

Hele hele buradan hareketle, birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse Artvin'de de, Türkiye'nin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir."

HEYETLE GÖRÜŞME

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sabah saatlerinde Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiği Artvin heyetiyle görüşmesinde, Artvin'in Cerattepe bölgesinde yürütülmesi planlanan madencilik faaliyeti ve son günlerde meydana gelen olaylar ele alındı.

Basına kapalı gerçekleştirilen ve 2 saat süren görüşmede, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe bölgesinde maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Karar, öncesinde, Artvin Belediyesi'nin sosyal paylaşım hesabı üzerinden paylaşıldı. Paylaşımda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Cerattepe'deki maden faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanana kadar durdurulacağı' bilgisini verdiğini açıkladı.

Belediye, "Yeşil Artvin Derneği üyelerinin Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, hukuki süreç tamamlanana kadar maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması yönünde karar alındığını ifade etti" açıklamasını yaptı.

HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı.

Yeşil Artvin Derneği, bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi'ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti.

Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi'nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Böylece maden şirketleri bölgeden çekildi.

BBAKANLIK 2012'DE İZİN VERDİ

Artvin'in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna da onay verdi.

MAHKEME İLE BAKANLIK TERS DÜŞTÜ

2013 yılında Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma' kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık ÇED raporunu yeniden onayladı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BAKLENİYOR

Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava, Türkiye'nin en büyük çevre davası. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.