Çerkes sürgününe anma
151 yıl önce Rusya'nın vatanlarından sürgün ettiği Çerkesleri anmak isteyen binlerce kişi, İstiklal Caddesi'ndeki Rus Konsolosluğu'na yürüdü...

Oluşturma Tarihi: 2015-05-22 02:25:43

Güncelleme Tarihi: 2015-05-22 02:25:43

Al Jazeera.com'un haberine göre; İstanbul'da Galatasaray Medyanı'nda toplanan Çerkesler Rusya konsolosluğu önüne kadar yürürken dillerinde bu sloganlar vardı. Çerkes sürgününün 151. Yıl dönümünde hayatını kaybedenleri anan Çerkesler, Rusya'dan tarihiyle yüzleşmesini istedi. Ellerinde Çerkes bayrağı ile yürüyenler arasında 7'den 70'e her yaştan sadece Çerkesler yoktu, Kafkas halklarından Çeçenler, Abhazlar da yürüyüşe katılarak sloganlar attı. 500 binden fazla kişinin öldüğü sürgünü “soykırım” olarak niteleyen 5 bine yakın insan “soykırımın hesabının sorulacağını dillendiren sloganlar attı.

Bir çok Kafkas derneği destek verdi

Rus konsolosluğuna yürüyen kortejde Kafkas kıyafetleri giyen çocuk ve gençler de dikkat çekiyordu. Yaşlıların ise başlarında kalpaklar vardı. Zaman zaman Çerkesçe sloganların atıldığı yürüyüşe bir çok Kafkas ve Çeçen derneği destek verdi. Ev hanımı olduğunu söyleyen Ayşegül Zorlu,kendisinin Türk eşinin Çerkes olduğunu söyledi. Her sene anlamalra katıldığını ifade eden Zorlu, “ 1864'te bir facia yaşanmış bunu bütün dünyaya duyurmak gerekiğine inanıyorum, yaşananlar insanlık ayıbıymış” diye konuştu.

28 yaşındaki Merih Bütün ise babasıyla gezmek için geldiği İstiklal Caddesi'nde kalabalıpı görerek eyleme katıldığını söyledi:

“Biz eylem olduğunu bilmiyorduk. Arabayı park ederken bayrakları gördük. Babam ne bayrapı diye sordu. Ben Çerkes bayrağını görünce hemen tanıdım ve geldik. Benim annem Çerkes, onun soyuna saygı duyduğum için eyleme katılmak istedim.”

Geleneksel Kafkas kıyafeti giyen erkekleri görünce Çerkes dedesini hayırladığını ifade eden Merih Bütün çok duygulandığını anne tarafına daha yakın olduğu için kendisini daha çok Çerkes hissettiğini ifade etti.

“İntikam peşinde değiliz”

Kalabalık sloganlar eşliğinde Rus konsolosluğuna ulaştığında ise önce Çerkesçe bir konuşma yapıldı. Ardından Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş bir konuşma yaptı. Baş konuşmasında şunları söyledi:

“Biz bugün tarihin bu tozlu sayfalarını kurcalayarak 150 yıl önceki olayların intikamını almak gibi bir macera peşinde değiliz. Biz sadece, tehdit altına irmiş olan ulusal varlığımızı devam ettirebilecek şartların sağlanmasını istiyoruz.”

Nusret Baş o şartları ise şöyle sıraladı:

“Rusya Federasyonu yöneticilerine düşen, işledikleri tarihi suç için Çerkes halkından özür dilemek, diaspora Çerkeslerine anavatana dönüş yolunu kayıtsız şartsız açmak ve tüm  diaspora Çerkeslerine Cumhuriyetimizin vatandaşlığını alma hakkını tanımaktır.”

“Türkiye Çerkes soykırımını tanısın”
Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş'ın Türkiye'den de talepleri vardı. Baş, “vatandaşı olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'ndan da Çerkes soykırımını tanımasını istiyoruz” diye konuştu.

Nusret Baş'ın ardından çoğunluğunu Çerkeslerin oluşturduğu Çoğulcu Demokrasi  Kurucu Genel Başkanı Kenan Kaplan bir konuşma yaptı. 151. yıl önce sürgünde ölenler için yakılan ağıtın okunmasının ardından ise Rusya Konsolosluğu'nun önüne “21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımını unutmadık” yazılı siyah bir çelenk bırakıldı. Daha sonra kalabalık sessizce dağıldı.