Dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynakların tükenmeye başlaması, fosil yakıtların kontrolsüz kullanımı ve yoğun sanayileşme gibi pek çok faktör, çevre kirliliğinin her geçen gün biraz daha artmasına neden oluyor. Bu nedenle çevreyi koruma ve çevre kirliliği ile global çapta mücadelede küresel iklim değişikliğine neden olabilecek faktörlerin kontrol altına alınması ve daha çevreci uygulamalara hızla gidilmesi büyük bir önem taşıyor.
1. S.O.S.: İklim Krizi!
İklim değişikliğine yol açan bu etkenlere karşı gerekli adımların geç atılmasının, dünyayı iklim krizi ile karşı karşıya bırakacağı sıkça dile getiriliyor. Peki, dünyayı tehdit eden ve insanlığın en önemli sorunlarının biri olarak kabul edilen iklim krizi nedir? İklim krizi, global çapta yaşanan iklim değişikliğinin artık görmezden gelinemeyecek acil bir durum halini alması olarak tanımlanıyor.
2. Karbon Salınımı En Büyük Etken
İklim krizinin en büyük nedenleri arasında insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan karbon salınımı ilk sırada yer alıyor. Bu noktada “Karbon salınımı nedir?” sorusuna da bir yanıt vermek gerekiyor. Son zamanlarda çok daha fazla duymaya başladığımız kavramlardan biri olan karbon salınımı, karbon içerikli yakıtların (petrol, doğalgaz, kömür vb.) yanması sonucu açığa çıkan karbondioksit gazının atmosfere yayılması olarak tanımlanıyor.
Bireysel ve endüstriyel kullanımlar sonucu ortaya çıkan karbon salınımı, hava kirliliği ve küresel ısınmanın en büyük nedeni olarak biliniyor. Hızlı nüfus artışı, kontrolsüz sanayileşme, fosil kaynakların yanlış kullanımı, hızla artan enerji talebi, orman alanlarının azalması ve sera gazlarının kontrol altına alınamaması gibi pek çok faktör, karbon emisyonunun artış göstermesinde önemli rol oynuyor.
3. Karbon Salınımı ve İklim Krizi İlişkisi
Kontrol altına alınamayan sera gazlarının atmosferdeki yoğunluğunun artmasıyla küresel sıcaklık yükseliyor ve bunun sonucunda iklim değerlerinde değişimler ortaya çıkıyor. Dünya coğrafyasının giderek kuraklaşması, su kaynaklarının tükenmesi, çölleşme, beklenmedik meteorolojik olayların yaşanması iklim değişikliklerinin en önemli belirtileri olarak insanlığı tehdit ediyor. Bu noktada hızla artan enerji talebinin fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak karşılanması, çevre kirliliğinin küresel çapta kontrol altına alınmasında en önemli faktörlerin başında geliyor.
Doğal kaynaklardan elde edilen, doğa tarafından sürekli takviye edilebilen enerji kaynakları yenilenebilir enerji olarak tanımlanıyor ve bu enerji kaynakları için tükenme gibi bir durum söz konusu olmuyor. Peki, yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir? sorusunun yanıtına gelecek olursak bunları güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, dalga enerjisi, hidrolik enerji ve biyokütle enerjisi şeklinde saymak mümkün.
4. En Köklü Çözüm: Yenilenebilir Enerji
İnsan sağlığı ve refahı için çevreyi korumak, çevre kirliliği ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak açısından yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı başta olmak üzere karbon salınımını azaltacak tedbirler gerekiyor. Bu kapsamda sanayide çevreye zarar vermeyen üretim teknolojilerinin tercih edilmesi ve bunları yaygınlaştırılacak adımların atılması en önemli şartların başında geliyor.
5. Bireysel Çabalar da Son Derece Önemli!
İklim krizinin etkilerini azaltmak adına üretim vb. sahalarda atılacak dev adımlara ek olarak, bireylerin gündelik yaşamlarında birtakım değişikliklere gitmesi de büyük bir önem taşıyor. Ulaşımda fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli ya da hibrit motorlu araçların kullanılması, bunun dışında daha az karbon salınımı için tek başına fosil yakıtlı binek araç kullanımı yerine toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi önem kazanıyor.
Enerji verimliliği için günlük hayatta daha az enerji tüketen elektronik cihazların kullanılması da karbon salınımını önemli ölçüde azaltıyor. Bunun yanında yaşam alanlarında uygulanacak ısı yalıtımı ile ısınma ihtiyacının daha az enerji tüketilerek sağlanması, orman varlığının zenginleştirilmesi, geri dönüşümün yaygınlaştırılması ve yoğun hayvancılık faaliyetlerinin azaltılmasına yönelik küresel tedbirlerin alınması da iklim krizini önlemek açısından diğer önemli hususlar oluyor.
5.1. Gizli Risk: İthal Ürün Kullanımına Dikkat!
Tüm bunların yanında yerli üretim gıdaların tercih edilmesi, uluslararası lojistik faaliyetleri kaynaklı karbon salınımını azaltmak adına etkili bir adım olarak gösteriliyor.
Özetle; enerji verimliliğinin küresel çapta artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımların desteklenmesi, orman varlığının artırılması ve fosil yakıt kullanımının minimuma indirilmesi, karbon salınımını azaltarak çevre kirliliğinin kontrol altına alınması açısından büyük önem taşıyor. Hadi, gelecek için siz de adımınızı şimdiden atın.