Çin Büyükelçisi'ne oruç yasağı tepkisi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kendisini ziyarete gelen Çin Büyükelçisi Yu Hongyang'a Çin'deki Müslamanlara uygulanan oruç yasağını sordu.
10 Yıl Önce Güncellendi
2015-07-26 12:34:53
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i ziyaret ederek, Çin'de yaşayan Müslümanların durumu ve Çin'de İslami hayat hakkında bilgi verdi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Yu Hongyang ile yaptığı görüşmede dünyada dinlerle ilgili büyük gelişmelerin yaşandığına dikkati çekerek, Allah'ın dinleri barış, rahmet, adalet ve merhamet için gönderdiğini vurguladı.
Görmez, günümüzde dinleri ideolojiye dönüştürme çabalarının bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Dinlerle ilgili dünyada büyük gelişmeler yaşanıyor. Dinleri ideolojiye dönüştürme çabaları var. Halbuki Allah, dinleri barış, rahmet, adalet ve merhamet için gönderdi. Farklı inançlardan ve farklı kültürlerden oluşan ülkelerde, 'nitelikli birliktelik' diye bir kavramdan söz ediyorum. Nitelikli birliktelik üç şarta bağlıdır. Bunlardan ilki inanç özgürlüğüdür. İnanç özgürlüğü olmadan bir arada yaşamak mümkün olmaz. İkinci şart nitelikli bir din eğitimidir. Eğer doğru bir din eğitimi verilmezse, inanç sahibi insanlar farklı yollardan yanlış bilgi sahibi olabilirler. Üçüncüsü de sağlıklı bir yöntemle din hizmetinin verilmiş olmasıdır."
"Oruç yasağının bir izahı yoktur"
Görmez, Çin'de İslamiyetin asırlardır varlığını koruduğunu belirterek, "Oruç ibadetinin öğrencilere, öğretmenlere ve memurlara yasaklanmasının veya tavsiye edilmemesinin bu çağda bir izahı yoktur. Bu konuda gerek ülkemizin gerek İslam dünyasının hassasiyetlerini ramazan ayı içinde yaptığımız görüşmede ifade ettim. Pek çok İslam ülkesinde hutbeler ve vaazlarda bu konu gündeme geldi" diye konuştu.
Çin'de yaşayan Müslümanların tarih boyunca, herhangi bir aşırılık üretmediklerine dikkati çeken Görmez, "Birlikte yaşama kültüründen dolayı Çin Müslümanları daima dünyaya orta yolu öğretmişlerdir. Kaşgar'da yetişen İslam alimlerinin kaleme aldığı eserlere baktığınızda bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Tarihte, Buhara, Taşkent, Semerkant ve Kaşgar arasında daima bir bilgi alışverişi olmuştur" dedi.
"Çin'de ibadetler koruma altında"
Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ise Görmez'in ramazan ayı içinde gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili Çin makamlarını bilgilendirdiğini söyledi.
Çin'de halkın din özgürlüğünü koruduklarını ifade eden Hongyang, "Çin'de insanlar ibadetlerini yerine getirebiliyor ve ibadetleri koruma altındadır. Halkın din özgürlüğünü koruyoruz. Halka din konusunda kolaylıklar sağlamaya çalışıyoruz. Müslüman halkın dini özgürlüklerine ve dini haklarına saygı gösteriyoruz" şeklinde konuştu.
Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, ramazan ayının nasıl yaşandığı konusunda Görmez'i bilgilendiren Hongyang, ibadetlerin huzurlu bir biçimde gerçekleştirildiğini ifade etti.
Hongyang, Görmez ile şu bilgileri paylaştı:
"Elde ettiğimiz istatistiklere göre, ramazan ayında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde günde ortalama 7 bin 800 Müslüman, 19 bin 613 camide teravih namazı kıldı. Günde ortalama 47 binden fazla Müslüman camilerde iftar yemeğine katıldı. Cuma günü 2 milyon civarında Müslüman 10 binden fazla camide cuma namazı kıldı.
Urumçi'de, namaz saatleri geldiği zaman, vatandaşlar şehrin dört bir yanından camilerde toplu namaz kıldı. İftarda vatandaşlara ücretsiz yemekler dağıtıldı. Cami çevresindeki dükkan sahipleri sofra kurarak, oruç tutanlara ücretsiz iftar yemeği verdi. Bazı sivil toplum kuruluşları mahallelerde ve hastanelerin önünde oruç tutanlara ücretsiz iftar yemeği vermiştir."
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ramazan ayı içinde Çin'in Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek, Büyükelçi Yu Hongyang'a Sincan-Uygur Özerk Bölgesinde uygulanan oruç yasağı ile ilgili Türkiye'nin ve İslam dünyasının hassasiyetlerini ifade etmişti.
SON VİDEO HABER
Haber Ara