Çinli Firmalar Gözünü Türkiye’ye Dikti
Büyük Çinli firmaların Türkiye’ye yatırım yapacaklarını açıklamaları Çin’deki birçok şirketin dikkatini Türkiye’ye çevirdi. Çin Ticaret Derneği Barış Ariç “Çin’deki firmalar Türkiye pazarını daha fazla dikkate alıyorlar. Türkiye olarak bu fırsatı değerlendirelim” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2024-08-05 19:38:50

Güncelleme Tarihi: 2024-08-05 19:40:08

Geçtiğimiz hafta Şanghay'da Uluslararası Ticaret zirvesi yapıldı. Zirveye çok sayıda Çinli şirket, sektör temsilcileri, önemli kurum ve kuruluşların temsilcileri katılırken, Çin Türk Ticaret Derneği başkanı Barış Ariç etkinlikte 1 saatlik bir konuşma yaparak dış ticaretteki zorlukları ve Türkiye pazarını anlattı.

Düzenlenen zirveden önce dış ticaretteki zorlukların tartışıldığı bir panel yapıldı. Panele Çin'in Exim Bank Direktör yardımcısı Shen Xusheng, Hongkong Ticaret Geliştirme Konseyi Şanghay temsilcisi Wang Yingbei, Dun&Bradstreet Çin Başkan Yardımcısı Xu Renqing ve Çin Türk Ticaret Derneği Başkanı Barış Ariç'de konuşmacı olarak katıldı. Panelde ki tartışmada Dünya'nın her hangi bir yerinde yaşanan çatışma yada olası olumsuzlukların ticarette belirsizliklere neden olduğunu ve gelecekte bu belirsizliklerin daha artacağını vurgulayan Barış Ariç şirketleri bu durumlara hazır olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Zirvenin öğleden sonraki oturumunda Türkiye pazarını ve Dış Ticaret alanındaki engelleri anlatmak için bir sunum yapan Barış Ariç “ Çinli firmalar avrupa ve ortadoğu pazarlarına girişte bir çok zorlukla ve bariyelerle karşılaşıyor. Bu zorluklar her geçen gün artıyor. Türkiye Çinli firmaların bu zorlu pazarlara girmeleri için iyi bir lokasyon. Aynı şekilde Türkiye endüstrisi ve sanayisi avrupadaki bir çok ülkeye göre çok daha dinamik ve hızlı büyüyor. Yine Türk firmalarının çevre ülke pazarlarına girişi Çinli firmalara göre daha kolay. Bu sebeple bu iki gücün yani Çinli ve Türk firmaların bir araya gelerek teknoloji transferleri ve Pazar güçlerini kullanarak çok daha büyük ihracat potansiyeli yaratabiliriz. Birlikte güzel işler yapabiliriz ”dedi.

Çinli Şirketler Teknolojik Kalkınmamıza İtici güç oluşturacaklar

Düzenlenen zirve sonrası bir açıklama yapan Ariç “ Türkiye ile Çin arasındaki ticari dengesizliği ortadan kaldırmanın yollarından biri de iki ülke şirketlerinin uzun vadeli ortaklıklar yapmasını teşvik etmektir. Böylelikle Çinli şirketler Türk şirketlere itici güç oluşturacak. Hem teknolojik hem üretim hemde ihracat konusunda büyümemize yardımcı olacaklar. Bu sebeple Çinli şirketlere sadece tedarikçi olarak değil, uzun vadeli bir partner olarak da bakmamızın zamanı geldi” dedi.