Elazığ'da sürü sahipleri, 70 bin lira maaş, yeme-içme, barınma ve kıyafet gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamalarına rağmen çoban bulmakta zorlanıyor. Çobanlara sunulan aylık 30 GB internet paketi de bu durumu değiştirmiyor. Hayvancılıkla uğraşan birçok üretici, gençlerin bu mesleği tercih etmemesi nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalıyor.
ÇOBANLIKTA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ SIKINTISI BÜYÜYOR
Günümüzde şehirleşmenin etkisiyle geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, artık gençler arasında rağbet görmüyor. Bu durum hayvancılık yapan üreticileri zorlarken, çobanlar adeta altın değerinde. Nurettin Çelenk, önceden 500 küçükbaş hayvanı olduğunu ancak çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısını satmak zorunda kaldığını belirtti.
'ÇOBANA 70 BİN LİRA AYLIK VERİYORUZ'
Nurettin Çelenk, hayvancılıkla uğraşan Şavak aşireti mensubu olduğunu belirterek, çoban sıkıntısının onları zor durumda bıraktığını söyledi:
"Çobana 70 bin lira maaş veriyoruz. Yemek, barınma, giysi gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Üstüne bir de aylık 30 GB internet paketi veriyoruz. Buna rağmen çalışacak çoban bulamıyoruz. Bu durum hayvan satışına kadar gidiyor."
'ALTINI BULABİLİYORSUN AMA ÇOBANI BULAMIYORSUN'
Çelenk, çobansız bir sürü yönetmenin imkânsız olduğunu vurguladı:
"500 koyunu nasıl sağacak, nasıl güdecek bir fert? Gençler bu işi yapmıyor. Orta yaş grubu ise bu mesleğe bağlı kalıyor. Biz çocukluktan beri bu işi seviyoruz, bırakamıyoruz. Çobanlar, altınla yarışıyor. Onlara verdiğimiz para memurların maaşını bile geçti."
'BENİM AYLIK 30 GB İNTERNETİM OLACAK DİYOR'
Çelenk, eskiden çobanların kontör istediğini, şimdi ise internet taleplerinin arttığını belirtti:
"Çoban, 'Benim aylık 30 GB internetim olacak' diyor. Ben ayda bu kadar internet kullanmıyorum. Ama çaresiziz. Ne isterse kabul etmek zorundayız çünkü zor bir meslek. Dağda, karda, yağmurda çalışmak kolay değil."