Doç. Dr. Ayşegül Efe, uzun süre ekrana maruz kalmanın çocuklarda dikkat eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Efe, "İlkokul çağındaki çocuklarda günlük ekran süresi en fazla 1 saat, 12 yaş ve üzeri çocuklarda ise 2 saat olmalı" ifadelerini kullandı.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşegül Efe, ekran süresinin telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon izlemeyi kapsayan toplam süre olduğunu vurguladı. Efe, Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerilerine göre "0-3 yaş aralığındaki çocukların ekrana hiç maruz kalmaması" gerektiğini, çünkü bu yaş grubunun bilişsel becerilerinin ekrandaki yoğun uyaranlarla başa çıkacak seviyede olmadığını belirtti.
EKRAN SÜRESİNE YAŞA GÖRE SINIRLANDIRMA
3-6 yaş aralığındaki çocukların günlük maksimum yarım saat, ebeveyn kontrolünde ekrana bakmalarının uygun olduğunu belirten Efe, "İlkokul çağındaki çocuklarda toplam ekran süresi en fazla 1 saat, 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise 2 saat olmalı" dedi. Efe, "12 yaş altında çocukların sosyal medyada kendine ait bir hesabının olmaması önemli. Bu yaş grubunda akıllı telefon kullanımının aile denetiminde olması, çocukları siber zorbalıktan koruyabilir" ifadelerini kullandı.
HER YAŞ GRUBUNUN DİKKAT SÜRESİ FARKLI
Çocukların yaşlarına göre değişen dikkat sürelerine dikkat çeken Efe, "Ekran karşısında yoğun uyaranlara maruz kalan çocukların zaten kısa olan dikkat süreleri daha da kısalıyor. Oysa ekran kısıtlaması ve masa başı etkinliklerle dikkat sürelerinin zamanla arttığını gözlemliyoruz" diye konuştu.
HANGİ DURUMLAR 'EKRAN BAĞIMLILIĞI' OLARAK TANIMLANIYOR?
Efe, "Ekran bağımlılığı, sadece sürenin uzunluğu ile değil, davranışsal ve duygusal belirtilerle tanımlanır. Ekrandan uzak kaldığında yoğun endişe, stres gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa bağımlılık tanısı konulabilir" şeklinde belirtti.
MERKEZİ SINAVLARA HAZIRLANAN ÇOCUKLAR İÇİN EKRAN SÜRESİ
Efe, merkezi sınavlara hazırlanan çocuklar için "Haftada toplam 4 saatlik bir ekran süresi uygun" diyerek fazla ekran süresinin dikkat dağınıklığına neden olabileceğini belirtti. Özellikle kısa videoların dikkat üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve bunun ancak ekran kısıtlaması ile giderilebileceğini ifade etti.
"HEPİMİZ BAĞIMLILIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Efe, pandemi ile birlikte akıllı telefon ve internet kullanımının ciddi ölçüde arttığına dikkat çekerek, "Hepimiz bağımlılık riskiyle karşı karşıyayız. Nomofobi, sosyal medya bağımlılığı gibi birçok faktör, ekran bağımlılığını bir halk sağlığı problemine dönüştürüyor" dedi. Ekran bağımlılığı ile mücadelede, aile içi aktivitelerin artırılması ve olumlu örneklerin sunulmasının önemini vurguladı.
DİJİTAL OKURYAZARLIK ÖNEMLİ
Efe, siber zorbalığın da halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek, çocuklara "dijital okuryazarlık" eğitiminin verilmesi gerektiğini ekledi.