AA'nın haberine göre; Çorum'da Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfı ve hayırseverlerin desteğiyle yapımına başlanan, Edirne'deki Selimiye Camisi'nin benzeri şeklinde inşa edilen 3 bin 500 kişilik Akşemseddin Camisi, cuma namazıyla ibadete açıldı.
Yapımına 2008 yılında hayırseverlerin desteğiyle başlanan ve 2013'ün Temmuz ayında Çorum Belediyesince devralınan Akşemseddin Camisi inşaatı, yaklaşık 20 milyon liralık yatırımla tamamlanarak hizmet vermeye başladı.
Kentin en büyük ibadethanesi olan Farabi Caddesi üzerindeki Akşemseddin Camisi'ndeki ilk vakit namazına, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Hem caminin yeni açılması hem de cuma namazı olması nedeniyle caminin içi ve bahçesi tamamen dolarken, yer bulamayan birçok vatandaş çevredeki camilere gitmek zorunda kaldı.
Hutbeyi İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın verdiği cuma namazını Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu da vatandaşlarla beraber kıldı.
Namazın ardından caminin tamamlanmasını sağlayan Belediye Başkanı Külcü'ye teşekkür etmek isteyen vatandaşlar, mihrap önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, Başkan Külcü, Milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı ve Müftü Aşık ile tokalaşarak cami için teşekkür etti.
Birçok vatandaş, namazın ardından camiyi gezerek caminin içi ve dışından fotoğraf çekti.
Müftü Aşık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, caminin yapımına 2008 yılında hayırseverlerin katkılarıyla başladıklarını, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı'nın destekleriyle yapımına devam ettiklerini belirterek, cami inşaatının 2013 yılında Çorum Belediyesine devredildiğini söyledi.
Aşık, caminin tamamlanmasını sağlayan Belediye Başkanı Külcü'ye teşekkür etti.
Belediye Başkanı Külcü de cami inşaatını devraldıktan sonra yaklaşık 10 milyon liralık harcama yaptıklarını ifade ederek, cami inşaatının 20 milyon liralık yatırımla bitirildiğini söyledi.
Caminin Çorum'un sembollerinden biri olacağını dile getiren Külcü, "Karadeniz Bölgesi'nden Ankara'ya kadar olan güzergahta estetik bir yapıda ibadethane bulunmuyordu. Burası kentimizin sembollerinden biri olacak" dedi.
Külcü, caminin resmi açılışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i davet edeceklerini sözlerine ekledi.
Caminin özellikleri
Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Edirne'deki Selimiye Camii'nin bir benzeri olarak inşa edilen yaklaşık 2 bin metrekare kapalı alana sahip camide, 3 bin 500 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Cenaze namazlarının kılındığı alanla birlikte bu sayı toplamda 5 bini bulacak.
Kütüphane, Kur'an kursu, eğitim odaları, imam odası gibi bölümlerin de bulunduğu caminin 250 araçlık kapalı otoparkı bulunuyor. Caminin dış kısmında kullanılan taşlar, Ortaköy ilçesinden getirildi. İç kısmında ise kürsü, mihrap ve minber bölümleri mermerden yapıldı. Çeşitli bölümler de çini işlemeleri ile süslendi.
Merdivenlerden çıkamayan engelli ve yaşlı vatandaşlar için yürüyen merdiven ve asansör yapıldı. Duvarları süsleyen hat yazıları ise beyaz zemin üzerine kabartma şeklinde işlendi. Sade ve şık bir görünüme sahip olan cami içindeki hat yazıları altın yaldız ile kaplandı.
Caminin şadırvan ve tuvaletleri de tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi. Bayan ve erkekler için iki ayrı bölümde yapılan abdesthanelere duş kabinleri de yerleştirildi. Engelliler için de ayrı tuvaletler ve duş kabinleri de unutulmadı.