D vitamini güneşten alınan bir vitamindir. Kışın gelmesiyle birlikte D vitamini eksiklikleri çoğaldı. Uzmanlar, D vitamini için her gün el, kol ve yüzümüzü 10-15 dakika kadar dahi olsa güneşte tutmamız gerektiğini savunuyor. Fakat D vitamini alabilmek için camdan giren güneş değil, direkt olarak güneş ışınlarının tene temas etmesi gerekir. Bunun özellikle sabah saatlerinde ya da öğle vakitlerinde yapılması gerekir. Peki ama günlük alınması gereken D vitamini ne kadardır?
Günlük ne kadar D vitamini tüketilmelidir?
1 yaşına kadar olan bebeklerin günde 8,5 ila 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. 1 yaşından büyük çocukların ve yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. Buna hamile ve emziren kadınlar ile D vitamini eksikliği riski taşıyan kişiler dahildir. (nhs.uk)
D vitamini eksikliği için ne yapılmalıdır?
Sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyleri gerekebilir. Çünkü bu aylarda güneş vücudun D vitamini yapmasına yetecek kadar güçlü değildir. Ancak insanların tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini alması zor olduğundan, herkes (hamile ve emziren kadınlar dahil) sonbahar ve kış aylarında günlük 10 mikrogram D vitamini içeren bir takviye gıda desteği alabilir. Bunun için bir uzman doktora veya eczacınıza danışabilirsiniz.
D vitamini içeren besinler
- Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
- Tereyağı
- Ton balığı
- Somon
- Uskumru
- İstridye
- Karaciğer
- Yumurta sarısı
- Tatlı patates
- Balık yağı
- Mantar
- Maydanoz
- Yonca
- Isırganotu
- Yulaf