İki ülke arasında yaşanan sorunlar olduğunu belirten Çelik, "İki ülke arasında önemli çalışmalar da var, birlikte yaptığımız çalışmalar da var. Tüm bu sorun alanlarımızı ve özellikle de bakanlıklarımızı ilgilendiren konuları ayrılı bir şekilde konuştuk. 15 Temmuz'u konuştuk, 2 Haziran Federal Parlamento'nun kararını konuştuk, mültecileri, Türkiye AB ilişkilerini görüştük. İki bakanlık arasındaki son derece olumlu seyreden ilişkilerimizi değerlendirme imkanı bulduk" dedi.
Bakan Çelik, Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri de değerlendirerek, "İki ülke arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaştığını ve iki ülke arasında son derece önemli bağların olduğunu da belirtmek istiyorum" dedi.
"4 MİLYON ZİYARETÇİ OLDU"
EXPO 2016 Antalya'ya katılan ülke sayısının 57 olduğunu da belirten Çelik, Almanya'nın Expo'ya katılımının önemli olduğunu vurguladı. Bakan Çelik, "Başta Antalya'yı da direkt ilgilendirdiği için Rusya ile yaşadığımız kriz, en önemlisi 15 temmuz darbe girişimi, terör olayları ve seçim hepsini bir araya aldığımızda zor bir döneme denk geldi. EXPO 2016 Antalya açılışı ve kapanışına doğru giderken EXPO, talihsiz bir döneme denk geldi. Buna rağmen dün itibarıyla ziyaretçi sayısı 4 milyona ulaştı. Almanya ile tarımsal ticaretimizde hiçbir sorun yaşamamaktayız, bu konuda 2 milyar dolara yakın bir tarımsal ticaret hacmimiz var. Schmidt ile görüşmemizde hem deneyimlerimizi paylaşma hem de ticaret hacmimizi artırma konusunda karşılıkla görüşlerimizi de teyit ettik" diye konuştu.
"DARBE GİRİŞİMİNİN BAŞARISIZ OLMASINDAN DOLAYI MUTLUYUZ"
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili değerlendirme yapan Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, "Almanya olarak, burada yeniden hukuk devletinin ve Anayasaya saygının yerleştirilmiş olmasından, bu düzeni bir yıkma teşebbüsüyle gerçekleşmiş olan bu olayın başarısızlığa uğramış olmasından tabii ki mutluluk duyuyoruz. Şiddete başvurarak böyle bir olayın gerçekleşmiş olması kabul edilemez. Bu olaydan sonra Türkiye'de yeniden anayasaya saygının, hukuk düzenine saygının tesis edilmesinden dolayı da tebriklerimi sundum" dedi.
ERMENİ SOYKIRIM İDDİALARI
Schmidt, Almanya Federal Meclisi'nin 2 Haziran tarihinde Ermeni Soykırımı iddialarını tanıyan bir tasarıya onay vermesiyle ilgili de görüş bildirdi. Tarih bilimcilerinin bu görüşmelere katılmasıyla ilgili hem fikir olduklarını da belirten Schmidt, "Bu görüşmelere tarih bilimcilerinin de katılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Yapıcı görüşleri için de teşekkür ediyorum. Bu yasanın kesinlikle Türk halkına veya şu anki Türk hükümetine yönelik rencide edici bir yasa olarak tasarlanmadığını, öyle bir niyetin olmadığını kesinlikle ifade ettik. Bu yasada söz konusu olan Almanya'nın da geçmişiyle yüzleşme, hesaplaşma deneyimleri göz önünde bulundurularak, burada geleceğe yönelik bir düşünce ve tartışma bağlamında düşünülüyordu. Bu tartışmaları gelecekte de sürdürmeliyiz. Bunlar bizleri ayrıştırıcı tartışmalar olmamalı. Türk tarafının da bir önerisi olarak örneğin, Ermeni tarafının da katılımı olan görüşmelerin sürdürülmesi ve başlatılması, bütün tarafların katkısıyla" dedi.