Dolar

35,2361

Euro

36,7133

Altın

2.980,36

Bist

9.949,01

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesini yazdı

Abdülkadir Selvi, Başbakan Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmenin perde arkasını yazdı...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-31 06:38:34

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesini yazdı

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinin perde arkası" başlıklı yazısında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinin perde arkasını ele aldı. Selvi, "Gelelim görüşmenin en can alıcı noktasına. 2.5 saatlik görüşmenin ağırlık noktasını Başkanlık sistemi oluşturuyor. İki lider tam yarım saat Başkanlık Sistemini konuşuyorlar. Başbakan görüşmeden sonra kurmaylarına, ”Spesifik olarak üzerinde en çok konuştuğumuz madde, Başkanlık sistemiydi” diyor. Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunuyor. Başbakan ise parlamenter sistemin eksiklikleri üzerinden Başkanlık sistemini anlatıyor" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Öncelikle Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmek gerekiyor.

Toplumun diyaloğa en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde bir araya gelip ülke sorunlarını görüştükleri için.

Başbakan önümüzdeki hafta da Bahçeli ile bir araya gelecek.

Selahattin Demirtaş ise “Hendek” kazmakla meşgul olduğu için fotoğraf karesine giremeyecek.

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinden sonra Başbakan ile Kılıçdaroğlu bir kez daha bir araya gelecekler. Bu kez Kılıçdaroğlu, ziyaret edecek.
İki liderin görüşmesinde 4 madde üzerinde ilerleme sağlandı. Görüşme tam zamanında başladı. 45 dakika olmuştu ki, görüşmenin bittiği haberi geldi. Haliyle bir burukluk oluştu. Bu haberin doğru olmadığı öğrenilince, herkes derin bir nefes aldı. Görüşme uzadıkça moraller yükseldi. HDP'yi ziyarette iplerin kopmasına, Sırrı Süreyya Önder'in, ”Kaçak çay içer gider” sözü neden olmuştu. O nedenle CHP'yi ziyaretlerinde ne içtikleri önem kazandı. Görüşmede çay ve tarçın içildi.

Görüşmeden sonra Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan ile Başbakan'la görüştük. İyi gözüküyordu. Morali yerindeydi. Bize, ”Yukarıda açıklama yapılıyor, kaçırıyorsunuz” diye takıldı.

Şimdi gelelim 4 maddeye.

1-Anayasa:

Görüşmenin ağırlığını yeni Anayasa konusu oluşturuyor. Uzlaşma Komisyonu teklifi Başbakan'dan geliyor, Kılıçdaroğlu itirazsız kabul ediyor. Eğer MHP lideri Devlet Bahçeli de kabul ederse, görevi Meclis Başkanı İsmail Kahraman üstlenecek. Meclis Başkanı, HDP'yi de davet ederek, uzlaşma komisyonunu kuracak.

2-Meclis İç Tüzüğü:

AK Parti Meclisi daha hızlı ve verimli çalıştırmak istiyor. Ama bunu muhalefetle uzlaşarak yapmayı tercih ediyor.
Cemil Çiçek'in Meclis Başkanı olduğu dönemde kurulan İç Tüzük Komisyonunda sadece 6 madde üzerinde anlaşma sağlanamamıştı. İki lider üzerinde anlaşma sağlanamayan 6 maddeyi sonuca bağlamak üzere bir komisyon kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

3-AB Uyum yasaları:

Sıra AB'ye uyum yasalarına gelince Kılıçdaroğlu çok net konuşuyor. ”AB'ye uyum yasalarına tam destek vereceğiz” diyor. CHP'nin desteği burada çok önemli. Sadece vize muafiyetiyle ilgili yasa 70 maddeden oluşuyor, ayrıca hem İçişleri hem Dışişleri Bakanlığını ilgilendiriyor.

Kılıçdaroğlu'nun pozitif yaklaşımı görüşmede olumlu bir havanın esmesine neden oluyor. CHP lideri bununla da yetinmiyor. ”Diğer fasıllarında açılması durumunda yapılacak olan yasal düzenlemelere destek vereceğiz” diyor. CHP, AB'ye uyum yasalarında güçlü bir destek ve açık bir çek veriyor.

4-12 Eylül yasaları:

1982 Anayasası için, “12 Eylül darbe Anayasası” dedik, ama bir türlü darbenin izlerini silen sivil bir Anayasa yapamadık. Türk siyaseti bu konuda sınıfta kaldı. Yeni Anayasa için uzlaşma komisyonu kurulması kararı alınıp yeniden bir başlangıç yapılırken, iki liderin görüşmesinde, 12 Eylül yasalarının hukuk sistemimizden temizlenmesi yönünde çok önemli bir karar alınıyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

SON VİDEO HABER

Pitbull şüphesi: Başı parçalanmış halde ölü bulundu!

Haber Ara