Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Devletten 'kaçakçı katırına' görev

Devletin el koyduğu kaçakçı katırlarına bazı görevler vereceği belirtildi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 07:03:59

Devletten 'kaçakçı katırına' görev

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kaçakçı katırlarına yeni bir çözüm yolu buldu. Bakanlık genelgede, sağlıklı katırlar, ihraç ya da perakende amacıyla satılacak, kamu kuruluşları ile vakıf ve derneklere tahsis edilecek, maddesini koydu.

Artık el konulan bazı katırlar, devlet görevine verilebilecek. İhraç edilebilecek olan katırlar, perakende olarak da satılabilecek. Hatırlanacağı gibi Şırnak'ın Uludere ilçesindeki hava operasyonunda ölen 34 köylünün yaşadığı Gülyazı ve Ortasu köylerinde Kaçak için kullanılan katırların itlaf edildiği öne sürülmüştü. Yöreye giden CHP heyeti, Şırnak Valiliği'nin, ''katırların silah sesinden korkup, uçurumdan düştükleri'' açıklaması yaptığını bildirmişti.

57 katırın itlafı için mahkemeye başvuran Tarım Müdürlüğü köylülerce protesto edilirken, hakkında itlaf kararı verilen 97 katırın İran'a kaçtığı haberi de basına yansımıştı. Güvenlik kaynakları, katırların, kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesine yönelik müdahaleler sırasında çıkan arbedede kasıt olmaksızın vurulduğunu bildirirken, köylüler, kaçağa gitmemeleri için katırların öldürüldüğünü öne sürmüştü.

GENELGE DEĞİŞTİRİLDİ

Katır sorununun devam etmesi üzerine devlet yeni bir karar aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “kaçak eşya taşımasında yük hayvanı olarak kullanılması” ya da “kaçak zannı” nedeniyle el konulan katırların itlaf ve imhasında sıkıntılar yaşandığını belirterek 26 Ocak 2015 tarihli genelgenin “sınırdan kaçak hayvan girişine karşı alınacak tedbirler” başlığı altındaki ilgili maddeyi değiştirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün genelgesine göre, kaçakçılar tarafından yük hayvanı olarak kullanılan tek tırnaklılar ile “kaçak zannı” ile yakalanan tek tırnaklılar (at, eşek, katır vb.) için bundan sonra sınır illerinde karantina bölgeleri oluşturulacak.

81 il valiliğine gönderilen, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Süleyman Aslan imzalı genelgeye göre, 21 gün süreyle karantinaya alınacak hayvanların masrafları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacak. Laboratuvar testlerinden geçecek olan katırlar, “ihbarı mecburi hastalık” tespit edilirse öldürülecek. Hastalık bulunmayan katırlar ise Gümrük Kanunu'ndaki tasfiye yollarıyla elden çıkarılacak. Kanuna göre sağlıklı katırlar, ihraç ya da perakende amacıyla satılacak, kamu kuruluşları ile vakıf ve derneklere tahsis edilecek.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara