Dolar

33,9866

Euro

37,7121

Altın

2.821,76

Bist

9.685,49

Diken Ucu Otu Sağlıkta Devrim Yarattı: Ormanda Kuyruklar Uzun!

Diken ucu otu, Karadeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişiyor ve sağlık alanında büyük faydalar sunuyor. Kan temizleme ve böbrekleri yenileme özelliği ile dikkat çeken bu bitkiye, toplamak isteyenler ormanda uzun kuyruklar oluşturdu.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 16:03:02

Diken Ucu Otu Sağlıkta Devrim Yarattı: Ormanda Kuyruklar Uzun!

Karadeniz Bölgesi'nde kendiliğinden yetişen diken ucu otu, sağlık alanındaki faydalarıyla dikkat çekiyor. Melocan otu olarak da bilinen bu bitki, temizleyici özellikleri sayesinde kanı arındırıyor ve böbrekleri canlandırıyor. Ordu Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, melocan otunun frengi tedavisinde etkili olduğunu ve cilt hastalıklarına iyi geldiğini ortaya koydu.

DİKEN UCU OTU NEDİR?

Karadeniz Bölgesi'nde 'melocan' olarak bilinen diken ucu otu, sağlık ve lezzet açısından yüksek değer taşıyor. 'Çoban ekmeği' gibi isimlerle de bilinen bu nadide bitki, çorbasından turşusuna birçok şekilde tüketilebiliyor. Bahar aylarında toplanan bu ot, özellikle yöresel yemeklerde kullanılıyor.

DİKEN UCU OTUNUN FAYDALARI

Melocan otunun filizleri, kökü ve çiçekleri, toksinleri atarak kanı temizliyor ve hücre hasarlarını gideriyor. Ayrıca cilt hastalıklarına karşı yenileyici etkiler sunuyor. Romatizma ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen melocan, psikolojik hastalıklarda da destekleyici olarak kullanılıyor. Tarih boyunca frengi hastalığının tedavisinde etkili olduğu biliniyor.

DİKEN UCU OTU NEREDE YETİŞİR, NEREDE SATILIR?

Diken ucu otu, Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Samsun, Kastamonu, Trabzon, Rize ve Giresun gibi illerde yetişiyor. Ayrıca Edremit-Balıkesir ve Gözne-Mersin yörelerinde de bulunabiliyor. İstanbul'da ise Belgrad Ormanları'nda Haziran ayında rastlanabilir. Bu bitki yöresel pazarlarda veya internet üzerinden temin edilebilir.

DİKEN UCU OTU YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Diken ucu otunun suyu acı olabileceğinden haşlanıp süzülmesi gereklidir. Ispanak ve pırasa gibi kavrulabilir. Böreklerde de kullanımı oldukça lezzetli. Melocan otu yemeği tarifi için 250 gram melocan otu, 4 yumurta, 3 domates, 1 soğan, 1 sarımsak ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Önce soğan ve sarımsak kavrulur, ardından melocan eklenir. Domatesler ilave edilip pişirilir, en son yumurta kırılır.

Haber Ara