Dolar

34,1397

Euro

38,0548

Altın

2.885,53

Bist

9.916,39

Diş kaybı ve yüz şekli: Diş sıkma etkileri

Diş sıkma alışkanlığı, diş kaybına ve yüz şeklinin değişmesine yol açıyor. Stresi azaltmak ve tedavi yöntemlerini uygulamak önemli.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-23 14:09:26

Diş kaybı ve yüz şekli: Diş sıkma etkileri

Modern yaşamın stresi, sadece ruhsal sağlığı değil, diş sağlığını da tehdit ediyor. Diş sıkma ve gıcırdatma, uzun vadede ciddi sorunlara yol açabiliyor.

BRUKSİZM HIZLA ARTIYOR

Diş hekimi Dr. Atilla Alexander Akgöl, "bruksizm" olarak bilinen diş sıkma ve gıcırdatma vakalarında önemli bir artış gözlemledi. Bu rahatsızlık, dişlere ve çene kaslarına zarar veriyor.

YÜZ ŞEKLİNDE DEĞİŞİM

Diş sıkma alışkanlığının, uzun vadede yüz kaslarının zayıflamasına ve yüz şeklinde değişikliğe neden olabileceğini belirten Akgöl, "Diş kaybına yol açabiliyor," dedi.

STRES VE UYKU BOZUKLUKLARI

Dr. Akgöl, bruksizmin nedenlerini psikolojik stres, genetik faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenlere bağladı. Uyku bruksizmi, genellikle uyku bozukluklarıyla ilişkilendiriliyor. Uyanık bruksizm ise daha çok stres ve yoğun konsantrasyon dönemlerinde ortaya çıkıyor.

ŞEFFAF PLAK KULLANIMI

Bruksizm tedavi edilmediğinde baş ağrıları, migren ve çene eklem sorunları gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Şeffaf plak kullanımı, diş sıkmayı önlemek için önerilen tedavi yöntemlerinden biridir.

BOTOX TEDAVİSİ

Estetik amaçlı kullanılan botoks, son yıllarda diş sıkma tedavisinde de tercih ediliyor. Masseter Botoxu ile çiğneme kaslarına yapılan enjeksiyonlar, kasların gevşemesini sağlar.

STRESLE BAŞA ÇIKMAK MÜMKÜN

Stresin arttığı dönemlerde bruksizm gibi sorunlar kaçınılmaz olabilir. Ancak doğru tedavi yöntemleri ile bu problemin üstesinden gelmek mümkündür.

SON VİDEO HABER

Roketsan'dan kamikaze dronlara karşı yeni silah

Haber Ara