Doğum belirtileri kaç gün önceden başlar? Doğum sancıları nasıl anlaşılır?
Doğumu yaklaşan annelerin sıklıkla araştırdığı ve dikkat ettiği konular arasında doğum sancısı ve doğum öncesinde dikkat edilmesi gereken konular yer alıyor. Peki ama doğum belirtileri ve sancıları ne zaman başlar? Doğum sancısı nasıl anlaşılır, yalancı sancılarla nasıl ayırt edilir? Doğum öncesi duşta dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir? Doğum yapacağım tarihi nasıl hesaplarım? Düzenli sancı ne zaman başlar? İşte merak edilen doğum detaylarının cevapları...

Oluşturma Tarihi: 2021-02-10 11:11:33

Güncelleme Tarihi: 2021-02-10 11:11:33

Doğum, oldukça meşakkatli ve heyecanlı bir süreç. Özellikle ilk kez anne olacak olan kişiler bu konu hakkında edinebildikleri kadar bilgi edinmeye çalışıyorlar. "Ne zaman doğum yaparım?" sorusu da bunların başında geliyor. 

Birinci yöntem: Son adet döneminin ilk gününden başlayarak, 280 gün saymaktır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihi kabul edilir.

İkinci yöntem: Adet tarihinden 3 ay geriye gidip, bulunan tarihe 7 gün eklemektir.

Örnek vermek gerekirse, son adet tarihi 1 Ağustos ise, tahmini doğum tarihi hesaplama sonucu 7 Mayıs olur.

Normal bir gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta sürer. Annenin diyaframına başkı yapan bebek, annenin zor nefes almasına sebep olur. Doğumun yaklaştığı hafta bebek, doğum kanalına ilerlediği için annenin diyaframındaki baskı azalır ve anne daha rahat nefes alır. Doğuma yaklaşan anne daha rahat nefes alır ve bu bir belirtidir.

Halk arasında "nişan" olarak belirtilen mukus tabakasının gelmesi de doğumun başlama belirtilerindendir. Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır. Doğum başladığında en erken Rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer. Bunun yanı sıra düzensiz ve seyrek olan sancılar belirli bir düzene girmeye başlar. 35. haftadan itibaren görülmeye başlanan bu kasılmalar, doğum yaklaştıkça şiddetlenir ve sancı süreleri uzar.

Son olarak su gelmesi olarak bilenen aşama gerçekleşir. Bazen sancılar başlamadan kese delinebilir ve sürekli bir ıslaklık da olabilir.  En belirgin özellik, kasılmaların çoğalması, sürelerinin uzaması ve sık sık meydana gelmesidir. 3-5 dakikaya düşen menstrüel kramp, bel ağrılarıyla da kendini belli edebilir.

Yaklaşan doğum belirtileri şunlardır:

- Rahim kasılmaları

- Düzenli sancıların başlaması

- Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği

- Doğum suyunun gelmesi

- Üst karın ve diyafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması

Nişanın ardından, adet kanaması kadar bir kanamanın meydana gelmesi doğaldır fakat fazla geliyorsa bir uzmana muayene olmak gerekir.

Doğum öncesi duş veya sıcak su uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenler

Su genelde gevşeme sağlar. Bu yüzden doğum öncesinde sıcak su kullanılması önerilir. Belden aşağıya dökülen su, kan akışını ve kasları rahatlatır.

Doğum öncesi sık sık duş almak iyi bir dinginleştirici etki sağlayacaktır. Özellikle sıcak su ile yapılan duş, vücuda ekstra bir rahatlama verir. Bu tür gevşemeler esnasında kasılmalar ve bebeğin tekmeleri annenin dengesinin kaybolmasına ya da baş dönmelerine sebebiyet verebilir. Dolayısıyla annenin tutunabileceği ya da oturabileceği bir tabure üzerinde duş alması en risksiz yöntemdir.