Doğumun evreleri nelerdir? Doğumun 1. 2. ve 3. evresi
Doğum, oldukça mucizevi bir olay. Bu anın bütün acısını da sevincini de en üst sınırda yaşayan şüphesiz ki anneler oluyor. Doğumun evreleri annenin canını yaksa da anneliğin kutsallığını gözler önüne seriyor. Peki ama doğum nasıl gerçekleşir? Doğum aşamaları nelerdir? Doğumun evreleri, 1. evre, 2. evre ve üçüncü evrede neler olur? İşte doğum hakkında bilinmesi gereken detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2021-01-22 14:14:33

Güncelleme Tarihi: 2021-01-22 14:14:33

Her kadının hamileliği benzersizdir. Hatta bir annenin her çocuğunda farklı doğum serüveni yaşar. Eşsiz olan bu durumun en büyük sancısını anne, doğum esnasında çeker. 

Doğum, filmlerde olduğu gibi aniden gelişen bir olay değildir. Özellikle nişan gelmesinden sonraki dönem ve öncesi, dikkat edilmesi gereken fakat abartılan bir durum değildir. Nişan, annenin doğuma hazır olduğunun nişanesi olduğu için nişan adı verilir. Bu durumla karşılaşan annenin hemen bir uzmana başvurması, oluşabilecek olan durumlara göre hastanede ya da evde doğum sancılarının aralıklarını sayması gerekir.

Doğum nasıl başlar ve nasıl son bulur?

Doğum eyleminin ve doğumun ilk aşaması, rahim ağzının açılmasına (genişlemesine) ve yumuşamasına, kısalmasına ve incelmesine (silinme) neden olan düzenli kasılmalar hissetmeye başladığınızda gerçekleşir. Bu, bebeğin doğum kanalına girmesini sağlar. İlk aşama, üç aşamanın en uzunu. Bu esnada 10 cm açıklığı beklerken, sancıların da süresini tutmanız gerekir.

Doğumun asıl aşaması ve büyük sancılı kısmı bittikten sonra ıkınmalar ile pozisyonunuzu belirleyerek çocuğun doğumu gerçekleştirilir. Kısa bir süre sonra da kasılmaların devam ettiğini fark ederek plasentanın doğumunu da gerçekleştireceksiniz. 

Son olarak vajinal kasılmaların bitmesinin ardından gevşeyerek karnınıza masaj yapmayı unutmayın. 

Doğum evreleri nelerdir?

Doğum 3 aşamaya ayrılarak detaylandırılmıştır. 

İlk evre: Bu evre, kasılmalarla başlar ve rahim ağzınızın genişlemesi ile rahim ağzınız tamamen açıldığında sona erer. Bu aşama ayrıca gizli aşama ve aktif aşama olarak ayrılır. Erken doğumda kasılmalarınız düzenli, ancak yine de oldukça uzaktır. Gizli doğumda servikal dilatasyon 0 ila 6 santimetredir ve dilatasyon kademelidir. Doğum eyleminin aktif aşamasında rahim ağzınız daha hızlı genişleyecektir. Saatler ya da günlerce bu durum sürebilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

İkinci evre: Bu, bebeğinizi doğum kanalından geçirdiğiniz zamandır. Bebeği dünyaya itmek birkaç dakikadan birkaç saate kadar veya kişiden kişiye değişkenlik göstererek daha uzun sürebilir. Epidural geçiren kadınlar için daha da uzun sürebilir.

Üçüncü evre: Bu, doğum sonrası olarak da adlandırılan plasentanın verilmesi ile sona erer. Bu aşama 30 dakika kadar sürer.

Erken doğum riskinde ne yapılmalıdır?

Erken doğum sırasında rahatlığı artırmak için:

- Yürüyüşe çıkmak,

- Duş almak veya suyun içerisinde beklemek,

- Rahatlatacak şeylerle meşgul olmak,

- Lastik top üzerinde hareket etmek,

- Doktorun öğrettiği nefes alma veya gevşeme tekniklerini yapmak,

- Duruş pozisyonunu değiştirmek, anneyii rahatlatacaktır.