Karar'da yer alan habere göre: AK Parti'nin dokunulmazlıkları tek seferde kaldırma formülü belli oldu. Şentop'un ürettiği çözüme göre, Anayasa'nın 83. Maddesinin 2. fıkrası geçici madde ile askıya alınacak. Geçici maddede tarih sınırlamasına yer verilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların topluca kaldırılması çağrısının arkasında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın formüllerinin yattığı öğrenildi. Şentop ve Bostancı'nın formülüne göre, Anayasa'da milletvekillerine dokunulmazlığı sağlayan 83. maddenin 2. fıkrasını geçici bir süre askıya alacak geçici madde eklenecek.
Geçici maddede tarih sınırlaması konacak ve 83. maddenin 2. fıkrasının 1. cümlesindeki “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorgulanamaz, tutuklanamaz ve yargılanamaz'' maddesi ‘'…..tarihinden itibaren TBMM'de bulunan tezkereler için uygulanmaz'' ifadesine yer verilecek. Böylece 83. maddedeki bu bölüm bir süreliğine askıya alınmış olacak. Tarih de belirtildiği için sonraki fezlekelerini kapsamayacak. Tarih sınırlamasına yer verilecek geçici maddede “Bu hüküm uygulanamaz” ifadesi olacak.
SUÇLAMA 'TERÖR'
Öte yandan haklarında fezleke hazırlanan milletvekillerinin büyük çoğunluğuna isnat edilen suçun 'terör'e ilişkin olduğu öğrenildi. En fazla ikinci suç isnadı toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet, üçüncüsü ise Cumhurbaşkanı'na hakaret. CHP, başta Kılıçdaroğlu olmak üzere milletvekillerinin Cumhurbaşkanı'na hakaretten ceza almalarından endişe ettiği belirtildi.
AYM İPTAL EDER İDDİASI
‘Geçici madde' ile fezleke krizine çözüm formülünü, Anayasa hukukçuları Karar'a değerlendirdi. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, yasama dokunulmazlığının demokratik parlamenter rejimin unsurlarından olduğunu, dokunulmazlığın birden kaldırılmasının Anayasa'nın 2. maddesindeki demokratik devlet ilkesine aykırı olacağını savundu. Türk, dokunulmazlıkların topluca kaldırılması halinde suçlanan vekillerin komisyonlarda savunma hakkının ortadan kalkacağına dikkat çekerek, AYM'nin düzenlemeyi iptal edebileceğini belirtti.
'YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN FIRSAT YARATIR'
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ise dokunulmazlıkların kaldırılmasının yargı bağımsızlığı için bir fırsat olabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Bağımsız ve tarafsız olmayan bir yargının önüne çıkmayı göze alıyor mu muhalefet milletvekilleri? Madem bunların yargılanmaları isteniyor; o zaman ilk aşamada Anayasa'da dokunulmazlıkla ilgili değişiklik yapılırken muhalefet partileri bir araya gelerek önce yargıyı bağımsız hale getirilmesini sağlasın. Meclis acil toplansın. Çok kısa sürede HSYK'dan başlayarak iki daireli bir hakimler kurulu, savcılar kurulu ayrı olsun. Çünkü bugün hakimlerin teminatı savcılık teminatına indirgenmiştir. Vahim tablo budur. Bu kadar sorunları içeren sistemde dokunulmazlıkların kaldırılması çok vahim sonuçlara gebedir.''