Dr. Mehmet Öz, evlerde sıklıkla kullanılan bazı maddelerin sağlığımıza ciddi zararlar verdiğini belirtti. Çamaşır suyu, böcek ilaçları, ev kokuları ve yüksek fruktozlu gıdalar gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız bu maddeler, sağlığımızdan çalarak ömrümüzü kısaltabiliyor.
ÇAMAŞIR SUYU TEHLİKESİ
Dr. Mehmet Öz, çamaşır suyunun amonyak ve klor içerdiğini belirterek, bu kimyasalın göz, solunum yolları ve ciğerlerde ciddi tahrişe neden olabileceğini söyledi. Bunun yerine karbonat ve sirke gibi doğal malzemeler kullanılmasını önerdi.
BÖCEK İLAÇLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Böcek ilaçlarının, özellikle sinek kovucuların sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Öz, bitkisel böcek kovucuların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
EV KOKULARI: SOLUNUM YOLLARINA ZARAR
Ev kokuları hakkında da uyarıda bulunan Öz, bu ürünlerin içerdiği kimyasalların akciğer dokusuna zarar verdiğini, bunun yerine kokusuz bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
YÜKSEK FRUKTOZ MISIR ŞURUBU
Yüksek fruktoz mısır şurubu, doğrudan karaciğeri yağlandırarak kolesterolü artırıyor. Özellikle karın bölgesinde yağlanmaya yol açtığı için tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.
TRANS YAĞLAR: KALP DÜŞMANI
Trans yağların, kötü kolesterolü artırarak kalp hastalıklarına neden olduğunu açıklayan Öz, evde bu tür yağları kullanmaktan kaçınılmasını tavsiye etti.
TOLUEN TEHLİKESİ
Ojelerde ve boyalarda bulunan toluen, sinir sistemine zarar vererek baş ağrısı ve mide bulantısına yol açabiliyor. Bitkisel bazlı ürünlere geçiş yapmanın önemine dikkat çekti.
ALKOL VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
Alkol ve tütün ürünlerinin sadece karaciğere değil, evdeki eşyaların yüzeyine sinerek uzun vadeli zararlara yol açtığını belirtti. Evde sigara içilmemesi gerektiğini belirtti.
NPE İÇEREN DETERJANLAR
Nonilfenol etoksilat (NPE) içeren deterjanlar, üreme sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. NPE içermeyen temiz içerikli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
NAFTALİN: KANSEROJEN TEHLİKE
Kıyafetlerin saklanmasında kullanılan naftalinin kanserojen madde içerdiğini vurgulayan Öz, lavanta keselerinin çok daha güvenli bir alternatif olduğunu belirtti.