Dolar

34,8709

Euro

36,7213

Altın

3.039,02

Bist

10.058,47

Dünya sessiz bir odada, çünkü içeride kimse sakin değil!

Bilim insanları dünyanın en sessiz odasını oluşturdular. O kadar sessiz ki, içindeki herkes damarlarında akan kendi kanının sesini bile duyabilir. Ancak şimdiye kadar kimse bu odada, bir saatten fazla kalmayı başaramadı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-05 11:45:11

Dünya sessiz bir odada, çünkü içeride kimse sakin değil!

Dünyanın en sessiz odasının içi...

İçinde yeterince uzun süre kalırsan, kalp atışlarını duymaya başlarsın. Kulaklarınızdaki bir çınlama sağır edici olur. Hareket ettiğinizde, kemikleriniz gıcırdama sesi çıkarır. Sonunda dengenizi kaybedersiniz, çünkü mutlak yankılanma eksikliği, mekansal farkındalığınızı sabote eder.

mansetson

Microsoft'un Redmond, Washington'daki genel merkezindeki bu odada, dış dünyadan gelen tüm sesler kilitlenir ve içeride üretilen tüm sesler soğuk olarak durdurulur. Buna "yankısız" oda denir, çünkü hiç yankı yapmaz, bu da el çırpma sesini düpedüz ürkütücü yapar.

Odadaki arka plan gürültüsü o kadar düşük ki, matematikçiler tarafından teorize edilen en düşük eşiğe, sesin mutlak sıfırına yaklaşıyor. Bir sonraki adım bir boşluk veya ses yokluğu.

Burası dünyanın en sessiz yeri. Sağır edici sessizlik

Oda çok nadir bir duyusal deneyim sunuyor.

Bir konuşma ve işitme bilimcisi ve Microsoft'ta yankısız odanın baş tasarımcısı olan Hundraj Gopal bir e-postada, "Bir kişi odaya girer girmez, tarif etmesi zor olan garip ve benzersiz bir his hisseder" diye yazdı.

"Çoğu insan, sesin olmamasını sağır edici bulur. Kulaklarında bir dolgunluk hissi veya bir miktar çınlama hisseder. Ortam gürültüsü son derece düşük olduğu için çok zayıf sesler net bir şekilde duyulabilir hale gelir. Başınızı çevirdiğinizde bu hareketi duyabilirsiniz. Nefes alıp verişinizi de duyabilirsiniz ve bu biraz gürültülü geliyor." 

“Gerçek dünyada,” dedi Gopal, kulaklarımız sürekli olarak bir miktar sese maruz kalır, bu nedenle kulak zarlarında her zaman bir miktar hava basıncı vardır. Ancak yankısız odaya girdiğinizde, çevredeki duvarlardan ses yansıması olmadığından bu sabit hava basıncı kaybolur.
"Bu yeni bir deneyim" diye yazdı.

kapi Beton bir soğan

Aşırı sessizlik elde etmek için oda, onu binanın geri kalanından ve dış dünyadan izole eden soğan benzeri bir yapı ile tasarlanmıştır.
Altı kat beton ve çelikten yapılmıştır ve bir dizi titreşim sönümleme yayının üzerine oturduğu için çevredeki binadan bir şekilde kopuktur. İçeride, ses dalgalarını odaya geri dönme şansı bulamadan kırmak için zemine, tavana ve duvarlara fiberglas takozlar monte edilmiştir. Zeminin kendisi sadece ses emici asılı kablolardan oluşan bir ızgaradır.

Gopal, "Tasarım, planlama ve inşaat bir buçuk yıldan biraz fazla sürdü," diye onayladı.

"Kampüste, bina içinde ölçülen gürültü seviyelerinin yeterince düşük olduğu iyi bir konuma ihtiyacım vardı. (...) Odayı altı kat derinliğe yerleştirebilmek için binanın içini planlamam gerekiyordu. Daha fazla ortam sesini engellemek için hazneyi çevreleyen özel 12" beton duvar. Sprinkler besleme borularının ve yangın alarm sensörünün izole edilmesi veya hava besleme ve dönüş kanallarının ek ses emici malzeme ile kaplanması gibi sesi odanın dışından içeriye iletebilecek her ayrıntıya dikkat edildi."

Nihai sonuç? "İçeride ölçülen gürültü seviyesi -20,3 dBA. Bu, odadaki ortam gürültüsünün insan işitme eşiğinin 20,3 dB altında olduğu anlamına geliyor."

Karşılaştırıldığında, sessiz bir odada duyulabilecek en sessiz seslerden biri, sakin nefes alma, 10dB'de çalışır.

oda9

Işıklar kapalı

Microsoft'un odası şu anda dünyanın en sessiz yeri olarak Guinness Dünya Rekoru'na kayıtlıdır ve bu unvan, 2015 yılında Minneapolis'teki Orfield Laboratuvarları'ndaki benzer bir oda pahasına talep edilmiştir. Ancak Microsoft'un aksine, bu oda halka açık ve bu da onu küçük bir turistik cazibe merkezine dönüştürdü.

"Binlerce talep alıyoruz. Halkın üyeleri neredeyse her hafta dünyanın dört bir yanından ziyaret ediyor ve hemen hemen her zaman bu deneyimden heyecan duyuyorlar. Bu sadece bedensel bir deneyim olduğu ve öğrenilecek bir şey olmadığı için şüpheci bir tepki yok. Ya da inan," diye yazdı Steve Orfield, bir zamanlar Bob Dylan, Prince ve Cat Stevens'ın şarkı kaydettiği ünlü bir kayıt stüdyosu olan Studio 80'e ev sahipliği yapan bir binada kendi laboratuvarını ve yankısız odasını inşa etti.

sessiz

Orfield'a göre deneyim, kişinin odaya girmeden hemen önce bulunduğu yerden biraz etkileniyor; çünkü gürültülü bir ortamdan gelmek sessizliği tam olarak algılamayı zorlaştıracak. Kişinin işitme kalitesi de önemlidir: Yaşlandıkça, sessizliğe uyum sağlamak ve tam olarak takdir etmek o kadar zor olur.

Ayrıca ışıkları kapatmanızı da tavsiye ediyor. "Duyusal yoksunluk deneyimlerinin çoğu, duyusal gürültü olmadan işitsel ve görsel sessizlik içinde olmanız için tüm aydınlatmayı kapatmayı içerir. Bu durumda, iç mekanda dolaşmak çoğu insanın kısa bir süre sonra dengesini kaybetmesine neden olur."

dem

Demans gibi dejeneratif hastalıkları olan kişilerde gürültünün etkisi üzerine araştırma yapan Orfield, otizm, DEHB ve diğer kaygı ve aşırı duyarlılık engellerinden muzdarip ziyaretçilerin odayı sakinleştirici ve huzurlu bulma eğiliminde olduklarını da belirtti. Ne için kullanılırlar?

Yankısız odalar genellikle gürültüleri ve yüksek derecede bilimsel güvenilirliğe sahip çeşitli ürünlerden gelen sesleri test etmek için kullanılır.

Microsoft bunu mikrofonlar, alıcılar, kulaklıklar ve hoparlörler gibi ses ekipmanları için veya klavyeler, fareler, fanlar ve dokunmatik paneller ve ekranlardaki arka ışık modülleri gibi bilgi işlem cihazlarından gelen tıklamaları ve uğultuları analiz etmek için kullanır. Odadan yararlanan ürünler arasında Surface tablet serisi, Xbox oyun konsolu ve HoloLens VR gözlükleri, ayrıca Skype ve Cortana sanal asistanı gibi ses bileşeninin baskın olduğu yazılımlar yer alıyor.

bilgsayar

Orfield Labs'daki oda, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bağımsız bir laboratuvarda akredite edilmiş tek oda olduğundan, daha da geniş bir iş ve ürün yelpazesini kendine çekiyor: tıbbi defibrilatörler, uyku apnesi makineleri, işitme cihazları, kalp kapakçıkları, cihazlar, otomotiv parçaları, bilgisayarlar ve sabit diskler...

Aksine söylentilere rağmen, bir kişinin arka arkaya odada geçirdiği süre konusunda bir "dünya rekoru" yoktur ve Orfield'a göre "rekoru kırmak" isteyen insanlardan birçok talep almasına rağmen, bu tür meydan okumalar teşvik edilmez.

Orfield, "Haznede yaklaşık 45 dakika geçirdim ve mekanik bir kalp kapağım olduğu için her zaman net bir şekilde duyabiliyorum" diye yazdı.

gopal

Microsoft'tan Gopal, "Birinin odanın içinde geçirdiği en uzun sürekli süre yaklaşık 55 dakikadır," diye onayladı.
"İçeride 30 dakika kadar kalabilen birkaç kişi olduğunu fark ettim. Ancak diğerleri ilk birkaç saniye içinde dışarı çıkmak istedi."

Kaynak: cnn

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara