Ehliyette 'otomatik vites' dönemi başlıyor
Yeni yönetmeliğe göre, araçların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sürücü sertifikalarında sadece 'otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği' belirtilirken, birçok yenilikte hayata geçecek.

Oluşturma Tarihi: 2015-12-05 12:58:01

Güncelleme Tarihi: 2015-12-05 12:58:01

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle sürücü belgesi türü 8'den 17 sınıfa yükseltilmişti.

Özel Motorlu Taşıt Yönetmeliği de buna göre düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bütün sürücüler 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürecek.

Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacaklar. Ağır vasıta ehliyeti sahipleri 5 yılda bir, B sınıfı ehliyet sahipleri de 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek.

ADAY SÜRÜCÜ

Yılbaşından itibaren "aday sürücülük" uygulamasına geçilecek.

Yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artıkotomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araçlarla eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında ise sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği belirtilecek.

TRAFİK ADABI

Yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 4 saatlik "trafik adabı" dersi uygulamaya başlanacak.

Akan trafikte 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adaylar direksınava alınmayacak.

Kursun ustaöğreticisi ve müdürü tarafından, ilçe milli eğitim müdürlüğünün uyguladığı sınavın aynısı kursiyerlere 'ön sınav' olarak uygulanacak ve durumu uygun olanlar ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınava tabi tutulacak.

İşitme engelliler için teorik ve uygulama eğitiminde görevlendirilen uzman, artık teorik ve uygulama sınavlarında da görevlendirilebilecek.

MEN CEZASI

Başkasının yerine sınavlara girenler ile sınavda problem çıkaranların men cezası ise yeni yönetmelikle 2 yıla çıkartıldı.

Uygulama sınav süresi yeni yönetmelikte 35 dakika olarak düzenlendi. Bunun ilk 5 dakikasında kursiyere aracı tanıma ile ilgili sorular sorularak adayın sınav heyecanının azaltılması sağlanacak.

Uygulama eğitim ve sınavlarında emniyet kemeri takma zorunluluğu araçta bulunan herkese uygulanacak.

TABAN FİYAT

Kurslarda taban fiyat uygulamasına geçilecek. İllerde oluşturulacak 7 kişilik komisyon tarafından maliyetler dikkate alınarak ders saat ücretleri belirlenecek.

Uygulama sınavı değerlendirme kriterlerinde bulunan "stop" sayısı ikiye çıkartılarak sınavda adayların daha rahat olması sağlanacak.

Durumundan şüphelenilen adaylar, alkol ve uyuşturucu madde kontrolü yapılarak sınava alınacak.