Dolar

34,0429

Euro

37,9479

Altın

2.828,75

Bist

9.674,93

Elektronik sigara akciğerleri sigara kadar etkiliyor!

Manchester Metropolitan Üniversitesi araştırmacıları, elektronik sigara kullananların akciğer sağlığı açısından sigara içenlerle benzer olumsuz etkiler yaşadığını tespit etti. Elektronik sigara, sigaradan daha az zararlı değil.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-10 09:26:26

Elektronik sigara akciğerleri sigara kadar etkiliyor!

İNGİLTERE'DE YAPILAN ARAŞTIRMA ŞAŞIRTTI

İngiltere'de bulunan Manchester Metropolitan Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, elektronik sigara kullanımı en az sigara içmek kadar akciğerleri olumsuz etkiliyor. Bu kapsamda elektronik sigaraların, sağlığa olan zararları bir kez daha tartışma konusu oldu.

"EN AZ SİGARA KADAR AKCİĞERLERE ZARAR VERİYOR"

Üniversitenin yaptığı araştırmada, elektronik sigara kullanan kişilerin, akciğerlerinin en az sigara kullananlar kadar zarar gördüğü tespit edildi. Araştırmacılar, sigara ve elektronik sigara kullanan 60 kişiyi inceleyerek bu sonuca ulaştı.

ARAŞTIRMA KAPSAMINDA 60 KİŞİ İNCELENDİ

Araştırma sürecinde, 60 katılımcı iki farklı gruba ayrıldı. Katılımcılar egzersiz bisikletleri üzerinde test edilerek akciğer kapasiteleri değerlendirildi. Sonuçlara göre, elektronik sigara kullanıcıları da tıpkı sigara içenler gibi nefes darlığı çekti ve kas yorgunluğu yaşadı.

"ELEKTRONİK SİGARA KULLANANLAR DAHA FAZLA NEFES NEFESE KALDI"

Yapılan incelemeler sonucunda, sigara ve elektronik sigara kullanıcılarının kan damarlarının, sigara içmeyen gruptakilerden daha az işlev gördüğü gözlemlendi. Ayrıca elektronik sigara kullananların, sigara içenlerle benzer derecede nefes darlığı yaşadığı ve kanlarında yüksek laktat seviyeleri tespit edildi.

"ELEKTRONİK SİGARA, SİGARA KADAR ZARARLI"

Araştırmanın yazarlarından Azmy Faisal, “Elektronik sigara içmek, sigara içmekten daha iyi değil. Egzersiz yaparken iki grup da nefes almakta zorlanıyor, kasları daha hızlı yoruluyor ve daha düşük bir formda kalıyorlar” diyerek, elektronik sigaranın düşündüğümüz kadar masum olmadığını vurguladı.

Haber Ara