Cumhurbaşkanı Erdoğan Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen 'Başkanlık modeli' sempozyumunda konuştu. Erdoğan parlamenter sistemin değişmesi gerektiği ve artık tıkandığının altını çizdi. Eğer sistem değişmezse kriz çıkar diye de uyarıda bulundu.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
Erdoğan: Başkanlık sistemi toplumun ferahı için karşımıza çıkıyor. Dünyada başkanlık sistemi olan ülkelerde hepsinin yönetimi farklıdır.
"ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN NEYSE O"
Güncellenmeyen sistemler kriz yaşamaya mahkumdur. Yeni yönetim stratejilerinin olması lazımdır. İnsanımızın, ülkemizin geleceği için ideali neyse onu yapabilmek siyasetçilerin görevidir.
Türkiye'de parlamenter sistem uzun olsa da başkanlık sistemi hep konuşulmuştur.
SİYASİ İSTİKRAR İÇİN ŞART
Başkanlık sistemi ülkemizde 20 yıldır hep konuşuldu. Bugün başkanlık sistemlerine karşı olan partinin rahmetli lideri de bunu dile getirmiş ve kitap yazmıştır.
Ülkemiz siyasi istikrarsızlık girdabına girmiştir. Bizim 13 yıllık iktidarımızda siyasi ve güven olmasaydı 1'e 3 Türkiye büyüyemezdi.
"BÜROKRASİDE HEP SORUN YAŞANDI"
Başbakanların programlarını uygularken bürokrasiye takılmaları Türkiye'de hep sorun olmuştur. İstanbul gibi bir şehirde belediye başkanlığı yaptığımdan bürokraside neler yaşandığını biliyordum.
1. Meşruiyetin ilanından sonra 9 haftada yeni anayasa hazırlandı. 9 ay sonra bu sistem çöktü.
2. Meşruiyet de başarılı olamadı. Cumhuriyet sonrası da arayışlar devam edildi. Önce tek partili sistem. Sonra çok partili sisteme geçiş denendi.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ İLKELER ÜZERİNDEN YAPILMALI"
Türkiye'nin önünde yeni hedefe yürüryecek zengin bir siyasal birikimi var. Başkanlık tartışmaları kişiler üzerinden değil ilkeler üzerinden yapılmalı.
Birtakım kesimler kendi menfaatleri için bazı kelimeleri yıprattılar. Türkiye'nin şekil olarak anglo sakson ve ruh olarak Fransız kaynaklı bir demokrasisi bulunuyor.
Türkiye'de demokrasinin güçlenmesi Cumhurun desteğine bağlı.
Türkiye'nin çevresinde yaşanan parçalanmalar ordumuzun güçlü olmasını zorunlu kıldı. Ama TSK bazen görevinin dışına çıkmış ve yönetime el koymuştur.
"ÖNCE SİYASAL DEĞİŞİKLİK ŞART"
İsmet İnönü'nün başında olduğu CHP girdiği tüm seçimlerden sadece birinde oyunu arttırmıştır. Ama buna rağmen koltuğu bırakmamıştır.
Süleyman Demirel de keza aynı şekildedir.Değişimin önce siyasal değişiklik şart.
Kendi sorunlarını çözemeyen bir siyasal sistem ülkenin yapısal problemlerini çözemez.
Bugün Türkiye yüzde 52'lik halk desteğini almış bir Cumhurbaşkanı ile sistem değişikliğine çok uygun bir zeminde.
"DİĞER ÜLKELERDEKİ GİBİ OLMAYACAK"
Bu sistem ABD'dekine, Güney Amerika'dakine benzemeyecek. Afrika ülkelerindeki gibi diktatörlük olmayacak.
Milletin de temsil noktasında olacağı bir başkanlık sistemi olacak. Eski sistemi savunanlar sadece ce sadece kendi pozisyonunu düşünüyor.