Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Erdoğan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni açtı

Erdoğan,'Dünyanın 37 farklı ülkesinde toplam 45 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunuyor' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-27 21:33:33

Erdoğan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkçe'yi ve Türkiye'yi öğretmek için kurulduğunu belirterek, "Dünyanın 37 farklı ülkesinde toplam 45 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada Zagreb Yunus Emre Kültür Merkezi'nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Türkiye dünya tarihine yön veren kadim medeniyetlerin tam kesişme noktasında yer alıyor. İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, İzmir gibi şehirlerimizin herbiri farklı özelliklere, farklı tarihi birikimlere sahiptir. Anadolu'nun her şehri adeta bir açık hava müzesidir. Bu zengin birikime, bu kültür mozaiğine eminim birçoğunuz ülkemizi ziyaret ettiğinizde şahit olmuşsunuzdur. Yunus Emre Enstitüsü'nü Türkiye'yi, Türkçe'yi, ülkemizin kültürünü, tarihini ve sanatını tüm dünyaya tanıtmak için 2009 yılında başbakanlığım döneminde kurduk. Türkçe'yi ve Türkiye'yi tanıtmanın yanında bu enstitünün kuruluşu ile diğer ülkelerle farklı toplum ve coğrafyalarla kültürel alışverişimizi arttırmak istedik" dedi.

"2 BİN KADAR MÜŞTEREK KELİME VAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre'den bir dörtlüğü okuduğu konuşmasında, "Veciz ifadelerinde olduğu gibi; gelin tanış olalım, işin kolay tutalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz. Bu halis niyetlerle diktiğimiz fidan aradan geçen 7 yılda hızla büyüdü, meyvelerini vermeye başladı. Bugün dünyanın 37 farklı ülkesinde toplam 45 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunuyor. Festivallerden sergilere, atölye çalışmalarından sanat kurslarına, konserlerden söyleşilere, sempozyumlara kadar birçok dalda yılda 700 civarında kültür sanat etkinliği dünyanın farklı şehirlerinde icra ediliyor. Yabancılara Türkçe öğretimi alanında enstitüsü tarafından hazırlanan metaryaller hem Yunus Emre Enstitüsü'nün kurslarında hem de Türkçe öğreten kurumlarca dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Hırvatistan'da işimiz kolay olacak. 2 bin kadar müşterek kelime var. Bunları arttırabiliriz. Konuşmayı da kolay kılarız. Türkoloji projesi kapsamında 38 ülkede 70 üniversiteye akademisyen ve eğitim materyali desteği veriyoruz. Bu vesilesiyle Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Yunus Emre Enstitümüz arasındaki yakın işbirliğinin de başarıyla devam etmesinden de memnuniyetimi ifade etmek isterim. Enstitünün Türkçe yaz okulu projesi kapsamında 60 ülkeden 500 öğrenciyi ülkemizde ağırladık. Bin Yılın Sesi Türkçe Bayramı etkinliğini bu öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleştirdik" açıklamasını yaptı.


"ENSTİTÜSÜ İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜREL ALIŞVERİŞİ ARTTIRACAK"
2015 yılında Yunus Emre Enstitüsü tarafından kurulmuş olan Türkçe'nin Sesi Radyosu ile dünyaya Türkçe seslenildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu radyoyu dünyanın dört bir tarafından dinleyenler hem uygun dil seviyelerinde yapılan yayınlarla Türkçelerini geliştirebiliyor hem de Türkiye'deki gelişmelerden haberdar olabiliyor. Enstitünün girişinde de görebildiğimiz üzere Türkçe ve Hırvatça'da birçok ortak kelime bulunuyor. Ortak kelimesi bile başlı başlına aramızdaki ortaklığın bir ifadesidir. Bugün günlük Hırvatça‘da kullanılan 2 bine yakın ortak kelime vardır" diyerek iki ülke arasındaki ortak kelimeleri dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra Türkçe öğrenmeye ilgi duyan Hırvat dostlarımıza da bu imkanı ücretsiz bir şekilde sunacaktır. Yunus Emre Enstitüsü aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi arttırarak dostluğu da pekiştirecektir. 'Adriyatik'in Derinliklerinden İznik Seramikleri' sergisi bu alanda çok önemli bir örnektir. Bugünkü açılış vesilesiyle 'Kostantiniye'den İstanbul'a 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Boğaziçi Fotoğrafları' sergisi, bunlar da Hırvat sanatseverle buluşmuştur, buluşacaktır. Türkçe öğrenmeye, Türk kültür sanatına ilgi duyan tüm Hırvat dostlarımızın kültür merkezimizin faaliyetlerine iştirak etmelerinden milletimiz adına memnuniyet duyacağız."

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara