Dolar

34,0816

Euro

38,0987

Altın

2.842,09

Bist

9.975,61

Ete Lezzet Katan Sır: Dry Aged Dolabı

Dry aged dolabı diğer bir deyişle kuru yaşlandırma dolabı, etlerin özel şartlarda saklanarak yaşlandırılması ve daha kolay pişen, yenen ve lezzetli bir hal almasını sağlayan dolaplardır. Hem anadoluda hem dünyanın çeşitli bölgelerinde uzun yıllardır benzer sistemler uygulanmakta idi. Bugün ise bu şartları teknoloji yardımıyla uygulayabiliyoruz.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-30 12:24:55

Ete Lezzet Katan Sır: Dry Aged Dolabı

Eski yöntemlerde etleri askılara asıp haftalarca açık havada veya kapalı bir bölgede beklemesi hem etin hem bizlerin sağlığı açısından pek de uygun değildir. Eski yöntemlerde soğutma işlemi de çok zor yapılırdı. Bugün Türkiye'de ilk defa S2000 Mutfak ve Soğutma firması tarafından üretilen dry aged dolap dry aged et elde etmek için gereken şartları sağlayan üründür.

Peki bir dry aged dolabı eti kuru yaşlandırabilmesi için hangi şartları sağlamalıdır? Öncelikle kısaca bu konuya değinelim.

Sıcaklık: Dolap içi sıcaklık 0-2 derece arasında mümkün olduğunca stabil olmalıdır.
Hava Akımı: Dolap içerisinde her yere yayılan, etin her yüzeyine temas eden bir hava akımı sağlanmalı.
Nem: Dolap içi %70 ila %85 arasında nemli kalmalıdır.
Sterilizasyon: Dolap içi sterilize bir halde olmalı ve daha sonra bu hali bozacak etkenlere karşı korumalı olmalıdır.

Bu saydığımız özellikleri bir arada bulundurması gereken dolap modelleri bu konulardan taviz vermemelidir. Kaliteli bir et için bu gereklidir. Dry aged dolabı üreticisi araştırırken bu konuya çok dikkat etmelisiniz. Bu açıdan da firmanın daha önce ürettiği modelleri kullanan restoran ve steakhouselar sizlere en iyi referans olacaktır.

Tasarımda Farklılıklar

Tasarım konusu bu tip soğutucu dolaplar için çok önemlidir. Çünkü dry aged dolaplar restoran veya steakhouse tasarımınızın vazgeçilmez bir öğesidir. Müşteriler bu dolabı görürler. Müşterilerin bu etleri görmesi olumlu bir etkendir. Gördüklerinde bir süre baktıkları, hakkında konuştukları ve restoran hakkında olumlu bir düşünce oluşturdukları görülmüştür.

Dry aged dolaplarının restoranınızın tasarım konseptine uyumlu bir şekilde giydirilmesi tasarım bütünlüğünü sağlar. Böylece üründe sonradan yerleştirme, öylesine konulmuş gibi bir görüntü oluşmaz. Dolaplarda ahşap, metalik, bakır rengi (rose gold), siyah, altın sarısı gibi çok tercih edilen kaplamalar kullanılmaktadır.

Örneğin Six Senses Hotel Sarıyer'de bina eski bir köşk olup kemerli tasarımlar bulunmaktadır. Bu sebeple mimarlar bu kemerli alanların içine dry aged dolabın yerleşmesine karar vermiştir. Bu otel için üretilen dry aged dolap modelinde üst bölüm yay şeklinde üretilmiştir.

S2000 Mutfak tarafından üretilen bombe camlı ve döner tip dry aged dolabı büyük beğeni toplamış ve yenilikçi bir anlayışla yapılan tasarımı takdir toplamıştır. Fuarda sergilendiği ilk gün satılan ürün S2000'in tasarım ve üretim gücünü de ortaya çıkarmıştır.

Dry Aged Dolap İçinde Farklı Yerleşimler

Dry aged dolabında etler genelde sabit raflarda dururlar. Göze hoş gelen farklı bir yerleşim olması istendiğinde et askı kancaları ya da dönen et askı kancaları tercih edilebilir. Bunların her birinin kendince bir güzelliği vardır. Burada biraz da kuru yaşlandırma yapılacak etin çeşitleri önem arz eder.

Etleri dizmek veya asmak için kullanılabilecek bu üç tür tek bir dolapta yer alabilir. Bunun için özel üretim bir dry aged dolabı kullanmak gerekir. Türkiye'nin dry aged dolap üretimi lideri S2000 Mutfak sizlere en iyi çözümleri sunabilecektir.

Başta Nusr-et Steakhouse olmak üzere, Türkiye'nin önemli steakhouse restoranları S2000 Mutfak tarafından üretilen dry aged dolabı kullanmaktadır. Örneğin İstanbul Aksaray'da bulunan Kebapçı Mahmut restoranında yer alan model iki tarafı sabit raflı ve ortası dönen et askı kancalı şekilde üretilmiştir. Restorana olağan dışı bir hava katan bu ürün görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Nusret D-Maris Marmaris şubesinde de pencere gibi görünen, duvara gömme şekilde duran dry aged dolabı da restoranın dış görünüşünü güzelleştiren bir tasarım ögesi halindedir.

S2000 Mutfak Soğutma, tasarımda fark yaratan dry aged dolabı modelleriyle Türkiye'nin ve ihracat yaptığı 20'nin üzerindeki ülkenin önemli restoranlarına değer katmıştır. Soğutma sektöründe uzun yılların verdiği tecrübe ve teknolojik gelişmeleri takip etmesiyle S2000 modern, şık ve verimli dry aged dolapları üretmektedir.

SON VİDEO HABER

Benfica, Kerem ve Orkun'un golleriyle kazandı

Haber Ara