Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz" dedi.
"LAZER SİLAHINI GELİŞTİRİYORUZ"
TÜBİTAK enstitülerinde başta savunma sanayi olmak üzere, kritik teknolojilerde birçok proje yürüttüklerini belirten Işık, şöyle devam etti:
"TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesinde geliştirdiğimiz Hassas Güdüm Kiti, Nüfuz Edici Bomba ve Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmatın (SOM) seri üretimine başladık. TÜBİTAK BİLGEM'de ise e-Devletin anahtarı olan Elektronik T.C Kimlik Kartı'nı kullanıma hazır hale getirdik. Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz. Yazılımlarınız milli olmazsa, savunma sanayii projeleriniz de milli olamaz. Bu nedenle yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçlarımızda beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni geliştirdik."
" 'ÜRETİM REFORM PAKETİ' İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
Işık, Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı. "Üretim Reform Paketi" için çalışmalara başladıklarını belirten Işık, paketi şekillendirmek amacıyla geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini, pakete en kısa sürede son halini vererek TBMM gündemine taşımayı istediklerini bildirdi.
"ZARURİ OLMAYAN BELGELERİ İSTEMEKTEN VAZGEÇTİK"
"Bakanlık olarak, kendi bünyemizde başlattığımız Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) Projesi'ni de çok önemsiyoruz" diyen Işık, yaptıkları çalışmalar neticesinde, Bakanlık olarak, zaruri olmayan belgeleri talep etmekten vazgeçtiklerini, kalan belgelerin sadece yüzde 5'ini ıslak imzalı olarak, diğer belgeleri ise elektronik ortamda isteyeceklerini söyledi.
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin sanayi ürünleriyle ilgili kısmının yaklaşık yüzde 70'ini kendilerinin yürüttüğünü hatırlatan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"95 BİN FARKLI MARKA-MODEL ÜRÜN DENETLEDİK"
"2015 yılında, 95 bin 29 farklı marka-model ürünü denetledik. Denetimler sonucunda uygunsuz bulunan 24 bin 722 ürün arasından insan sağlığı, can ve mal güvenliği için risk oluşturan 113 ürünün piyasaya arzını yasakladık, daha önce arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verdik. Ayrıca tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde toplam 9,1 milyon lira idari para cezası uyguladık. Kurduğumuz Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve internet üzerinden vatandaşlarımızın ihbar ve şikayetlerini Bakanlığımıza en kolay şekilde ulaştırmalarını sağlamaya başladık."
"ASANSÖRLERE KİMLİK NUMARASI TANIMLAMA HEDEFİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK"
Işık, 2015 yılında asansör denetimleriyle ilgili de çok önemli adımlar attıklarını vurguladı. 2014 yılında açıklanan "Asansör Eylem Planı"nda yer alan 11 eylemi de hayata geçirdiklerine dikkati çeken Işık, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılması gereken değişikliklerin, TBMM tarafından kabul edildiğini, kendilerinin de mevzuat değişikliklerini tamamlandığını söyledi.
"Bu değişiklikler ile her asansöre bir kimlik numarası tanımlama hedefimizi gerçekleştirdik" diyen Fikri Işık, "Bina sorumlusuyla birlikte, belediyeleri ve il özel idarelerini de asansörlerin denetimi konusunda yetkili ve sorumlu kıldık. Kurduğumuz veritabanı ile hangi muayene kuruluşu, nerede, hangi asansörü, ne zaman muayene etmiş ve hangi eksiklikleri bulmuş gibi bilgileri anlık olarak görebiliyoruz. Bu bilgilerin bina sakini vatandaşlarımızca da öğrenilebilmesi için veri tabanımızı e-devlet kapısıyla entegre edeceğiz" ifadelerini kullandı.
AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Programı 1'inci dönemi kapsamında, Rekabetçi Sektörler Programı'nı sürdürdüklerini anlatan Işık, program ile Türkiye'nin doğusunda yer alan 43 ilde 490 milyon avro bütçeli 47 projeyi yürüttüklerini dile getirdi. Işık, programın 2014 ile 2020 yıllarını kapsayacak 2'nci döneminde ise 405 milyon avro bütçe ile projeleri ülke genelinde uygulayacaklarını belirterek, bu kapsamda, Mardin'de "Sürdürülebilir Turizm", Giresun'da "Fındık Altına Dönüşüyor", Kars'ta "Tarihi Kimliği ile Kars Kenti" ve Rize'de "Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi" gibi projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.
TÜBİTAK DESTEKLERİ
Işık, TÜBİTAK'ın özel sektöre yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettiği programlar kapsamında, bugüne kadar, 2 bin 206 firmanın 3 bin 200 projesine 516,4 milyon lire hibe destek sağladığını bildirdi.
Uluslararası kuruluşların Türkiye'de Ar-Ge laboratuvarları kurmalarını teşvik etmek için 2014 yılında "Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programını" başlattıklarına işaret eden Işık, bu kapsamda, Türkiye'de kurulacak Ar-Ge laboratuvarlarının belirli giderlerini yılda 10 milyon liraya kadar geri ödemesiz olarak desteklediklerinin altını çizdi.
Işık, 2015 itibarıyla, bilim insanları ve araştırmacılara 152 milyon lira destek sağladıklarını kaydederek, bilimi başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm topluma sevdirmek amacıyla Konya, Kocaeli, Bursa ve Elazığ'da "Bilim Merkezleri" kurduklarını, Kayseri'de ise bu yıl içinde bilim merkezini açacaklarını dile getirdi.
MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ
Yazılım geliştirme projesi olan "PARDUS" kapsamında, kamu kurumları, KOBİ'ler ve yurttaşların güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı ve düşük maliyetli milli bir işletim sistemi geliştirdiklerini vurgulayan Işık, Bakanlık olarak yakın gelecekte "PARDUS" göçünü tamamlayacaklarını, zaman içinde diğer kurumların da bu milli işletim sistemine geçmeleri için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Işık, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) milli kanser ilacı ve gribe karşı pandemik ilaç projelerini de yürüttüklerini söyledi.
"TÜRKSAT 6A'YI DA 2020'DEN ÖNCE UZAYA FIRLATMAYI HEDEFLİYORUZ"
TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen "RASAT" uydusunun sağladığı görüntülerin; afet yönetimi, haritacılık, şehir bölge planlama ve çevre alanlarında kullanıldığını anımsatan Işık, "İlk milli yer gözlem uydumuz olan GÖKTÜRK 2 ise uzaydaki 3'üncü yılını başarıyla tamamladı. Göktürk 2'yi daha da geliştirerek metre altı çözünürlüğe sahip bir yer gözlem uydusu için çalışmalara da başladık. Yer gözlem uydularımız için başlattığımız Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi'ni de 2019 yılında tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak olan TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Işık, TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak için de çalışmalar başlattıklarını, hedeflerinin desteklerin etkinliğini artırmak ve TÜBİTAK'ı reel sektör ile rekabet eden değil, işbirliği yapan bir yapıya kavuşturmak olduğunu söyledi.
KOBİ DESTEKLERİ
KOBİ'lerin rekabet güçlerini arttırmaya büyük önem verdiklerinin altını çizen Işık, 2010 yılında devreye alınan proje esaslı yeni destek programlarıyla, KOSGEB'i ucuz finansman sağlayan bir kurum olmanın ötesinde, nitelikli projelere etkin destekler sağlayan bir yapıya kavuşturduklarını vurguladı.
Işık, geride kalan 5 yılda, bu programlardan yararlanan 84 bin işletmeye 1,48 milyar TL destek sağladıklarını belirterek, şu bilgiyi verdi:
"KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında, işletmelerimize, 2003-2015 döneminde, 1,14 milyar TL kaynak aktardık ve böylece 11,9 milyar TL tutarında kredi hacmi oluşturduk. 2003 yılından 2015 sonuna kadar KOBİ'lere aktardığımız toplam kaynak ise yaklaşık 3 milyar TL'dir. Dikkatinizi çekiyorum, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ'lere aktarılan kaynak sadece 14,5 milyon TL'ydi. 2015 yılında, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, KOBİ'lerin kurumsallaşmaları ve markalaşmaları için iki yeni çağrıya çıktık."
"ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ PROGRAMI"
Bakan Fikri Işık, bu yıl başlattıkları "Uluslararası Kuluçka Merkezi Programı" ve "Hızlandırıcı Destek Programı" ile artık sadece yurt içinde değil, yurt dışında da teknoloji tabanlı KOBİ'lerin ve girişimcilerin yanında olduklarını kaydetti.
"23 BİN GİRİŞİMCİ KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU"
Işık, 117 üniversitenin, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" derslerini müfredata aldığını, bu eğitim programlarından sertifika alan, KOSGEB'in "Yeni Girişimci Destek Programı"ndan yararlanabildiğini ve bugüne kadar 23 bin 500'e yakın girişimcinin, bu destekten yararlanarak kendi işinin patronu olduğunu kaydetti. Aralık ayının ortasında aldıkları kararla, iş kurmak isteyen girişimcilere 50 bin TL'ye kadar hibe, 100 bin TL'ye kadar da geri ödemeli destek vermeye başladıklarını belirten Işık, 1,5 ay içinde bu destek programına bin 603 başvurunu olduğunu söyledi.
"SİBER GÜVENLİK ÖZEL KOMİTESİ KURULDU"
2015 yılında Türkiye'nin yüz binin üzerinde marka başvurusuyla, Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olduğunu dikkati çeken Bakan Işık, "Yerli patent başvurularımızı da bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 5 binin üzerine çıkardık. Artan bu kapasiteyle birlikte, önümüzdeki süreçte, Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olmak için Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'na başvurumuzu yapacağız. Böylece, Türk Patent Enstitüsü, uluslararası düzeyde araştırma-inceleme faaliyeti gösteren bir kurum haline gelecektir" dedi.
"PATENT KANUNU DA TBMM GÜNDEMİNE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ"
Işık, bu yıl Patent Kanununu da TBMM gündemine taşımayı hedeflediklerini ifade etti.
"TSE bünyesinde Siber Güvenlik Özel Komitesi kuruldu ve bu konuda 25 yeni Siber Güvenlik Kriteri oluşturuldu" diyen Işık, TSE'nin, her geçen gün önemi artan bilgi güvenliği alanında, "Sızma Testi Uzmanı-Beyaz Şapkalı Hacker" eğitimlerini ve belgelendirme işlemlerini yapmakta olduğunu sözlerine ekledi.