'Füze ihalesi NATO ülkelerini rahatsız eder'
Erdoğan’ın Çin ziyaretine ilişkin konuşan USAK Başkan Yardımcısı Selçuk Çolakoğlu, Füze savunma sistemi ihalesinin Çinli bir firmaya verilmesinin NATO ülkeleri tarafından olumlu karşılanmayacağını belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-29 15:48:38

Güncelleme Tarihi: 2015-07-29 15:48:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Pekin'e gitti. Yola çıkmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye'nin Çin'le müzakerelerini sürdürdüğü hava savunma füze sistemi ihalesinin tekrar ele alınacağını kaydetti. Ali Topuz ile Dünya Hali'ne konuk olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı  Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Erdoğan'ın Çin ziyaretine ve füze ihalesine dair değerlendirmelerde bulundu.

ÇİNLİ FİRMAYA NEDEN MÜZAKERE ÖNCELİĞİ VERİLDİ?

Türkiye'nin Eylül 2013'te Çin firmasına füze müzakerelerinde öncelik vermesinin NATO ülkelerinde tepkiye yol açtığını söyleyen Çolakoğlu,  “Bu ziyarette müzakere sürecinde ortaya çıkan zorluklar ele alınacak. Diğer taraftan bu işin siyasi ayağının değerlendirilmesi de yapılacak” diyerek ekledi:

“Türkiye'nin Çinli firmaya ihalede müzakere önceliği vermesinde iki temel gerekçe vardı. Birincisi Çinli firma maliyet olarak diğerlerinden daha cazip bir teklif sunmuştu. Ayrıca Türkiye'yle ortak teknoloji ve üretim transferi de içeriyordu. Ancak geçen 2 yıllık süreçte, çeşitli gelişmeler yaşandı. 2014'ün Eylül ayında yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çinli şirketle devam eden müzakerelerin istendiği gibi gitmediğini, Fransız ve İtalyan ortaklığındaki firmaya da müzakere için şans verileceğini bildirdi.”

ÇİN'LE BÜYÜK PROJELER VAR

Füze savunma sistemi ihalesinin Çinli bir firmaya verilmesinin NATO ülkeleri tarafından olumlu karşılanmayacağına dikkat çeken Çolakoğlu, Çin'le başka büyük projelerin de olduğunu söyleyerek, füze ihalesiyle ilgili somut bir sonuç çıkmaması halinde, onlara öncelik verilebileceğini ifade etti.