Dolar

34,0065

Euro

37,8964

Altın

2.823,92

Bist

9.577,46

Gebelikte Beslenme: Bebeğin Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Gebelikte doğru beslenme, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini doğrudan etkiler. 'Hamilelikte sağlıklı ve dengeli beslenmek, bebeğin yüz yapısından zekasına kadar birçok faktörü belirler' uyarısında bulunuluyor.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-09 11:53:14

Gebelikte Beslenme: Bebeğin Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Hamilelik sürecinde annenin beslenme alışkanlıkları, doğacak bebeğin fiziksel ve zihinsel sağlığını doğrudan etkiliyor. Dengeli ve yeterli beslenme, bebeğin yüz yapısından zekasına kadar birçok önemli faktörü belirliyor. Beslenme programı; yeterli miktarda protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içermelidir.

YETERSİZ BESLENME, SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Hamilelikteki beslenmenin, bebeğin yüz yapısı ve güzelliği üzerinde büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Yüz güzelliği, kemiklerin simetrisi ve elmacık kemiklerinin gelişimiyle doğrudan bağlantılıdır" dedi. Yetersiz ve doğal olmayan gıdalarla beslenen annelerin bebeklerinde, "üst çene kemiği gelişimi yeterince sağlanamaz" ve bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

OMEGA-3'ÜN BEYİN GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Dr. Seçkin, hamilelikte omega-3 yağ asitleri almanın, "bebeğin zeka gelişimini desteklerken, annenin doğum sonrası depresyon riskini azaltmada da kritik bir rol oynadığını" belirtti. Yeterli omega-3 alımı, hem anne hem de bebek için sağlıklı bir gebelik süreci sağlar.

GEBELİKTE YETERSİZ BESLENME RİSKLERİ

Yetersiz beslenmenin, düşük doğum ağırlığı riskini artırdığını ifade eden Dr. Seçkin, "Ülkemizde yüzde 15 oranında görülen düşük doğum ağırlığı, bebeğin ileriki yaşamında kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite ve erken ölüm riskini artırabilir" dedi.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

B12 vitamini eksikliğinin hamilelikte sıkça görüldüğünü belirten Seçkin, "B12 vitamini eksikliği, hem anne hem de bebek için çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve gebelik sürecinde dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur" şeklinde uyarıda bulundu.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Dr. Seçkin, gebelikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, "Anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve gerekli vitamin-mineral takviyelerini alması, hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumada önemli bir adımdır" dedi. Gebeler, sağlıklı beslenmeli ve fast food ile paketli ürünlerden kaçınmalıdır.

Haber Ara