Habertürk'te yer alan habere göre: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay'a "27 Nisan e-muhtırası"nın yayınlandığı tarihte karargahta toplantı yapılıp yapılmadığını sordu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın “şüpheli” olarak yer aldığı “27 Nisan e-muhtırası” soruşturması kapsamında Genelkurmay'a yazı yazarak, 27 Nisan bildirisinin yayımlandığı tarihte karargâhta toplantı yapılıp yapılmadığını sordu.
Genelkurmay Adli Müşavirliği'ne gönderilen yazıda, “Soruşturmaya konu bildiri yayımlanmadan önce Genelkurmay'da toplantı yapıldı mı? Yapıldıysa görüşme tutanakları mevcut mu? Yapılan toplantıya kimler katıldı ve hangi konular ele alındı? Böyle bir tutanak varsa savcılığa gönderilmesi, yoksa da ‘Hayır' cevabı verilmesi, toplantı yapılıp tutanak tutulmadıysa da ‘Evet yapıldı ancak tutanağa bağlanmadı' şeklinde cevap verilmesi talep olunur” denildi.
"ESKİ BAKANLAR KATILDI MI?"
Yazıda, o tarihlerde Büyükanıt'ın yanı sıra başka kişilerin de böyle bir toplantı organizasyonunda bulunup bulunmadıklarının kayıtlarda aranması istenildi. Böyle bir kayda ulaşılması durumunda savcılığa bilgi verilmesi talep edildi. AK parti hükümetlerinde görev yapan ANAP ve DYP kökenli 2 eski bakanın toplantıya katılıp katılmadığını soran savcılık, “Yapıldığı belirtilen toplantılarda bu 2 isim de yer aldı mı?” dedi.
12 NİSAN AÇIKLAMASI
Büyükanıt'ın 12 Nisan 2007 tarihli basın bilgilendirme toplantısında yaptığı değerlendirmeleri de mercek altına alan savcılık, Genelkurmay'a gönderilen yazıda, bu toplantı öncesinde ve sonrasında karargâhta yapıldığı değerlendirilen toplantılara ilişkin tutanakların da gönderilmesini istedi.
İLK İFADE 8 YIL SONRA
Meclis'te Abdullah Gül'ün aday gösterildiği 27 Nisan 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden 8 saat önce Genelkurmay'ın internet sitesinde bir bildiri yayımlanmış ve “TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır” denilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik “e-muhtıra” olarak adlandırılan bildiriye hükümet sert tepki göstermiş, Gül oylamada 367 rakamına ulaşılamadığı için seçilememişti. Meclis'in kararıyla gidilen 22 Temmuz'daki erken seçimde AK parti oylarını artırmış, ağustosta da Gül Cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “e-muhtıra” soruşturmasını 2012'de başlatmış, Büyükanıt'ın ifadesi 2015 Aralık'ında alınmıştı. Büyükanıt'ın “TSK'nın özellikle laiklik konusundaki hassasiyetini toplumla paylaşma ihtiyacı duydum, çünkü bazı konular bizi rahatsız etti” sözleri üzerine savcılık soruşturmayı derinleştirdi.