Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

Gözle Görünmeyen Tehdit: Mite'lar ve Sebep Olduğu Sorunlar

Sağlıklı bir uyku ve düzgün nefes almak, hayatın en temel gereksinimlerinden biridir. Ancak cilt kaşıntısı, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı gibi sorunların arkasında, evinizdeki görünmez düşmanlar olan mite'lar olabilir.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-03 07:25:37

Gözle Görünmeyen Tehdit: Mite'lar ve Sebep Olduğu Sorunlar

Sağlıklı uyku uyumak ve düzgün nefes almak, yaşamanın en temel gereksinimlerinden biridir. Ancak, cilt kaşıntısı, nefes almada güçlük, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi şikayetlerin uykunuzu bölmesi, hayat kalitesini olumsuz etkileyen etkenlerdir. Peki bu rahatsızlıkların başlıca sebebi ne olabilir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan nefes darlığı, burun tıkanıklığı, göz sulanması, ciltte kaşıntı veya hapşırık gibi şikayetler, insanların mite'lara olan alerjisinden kaynaklanabilmektedir.

MİTE NEDİR?

Mite adı verilen akarlar; gözle görülemeyen, ancak mikroskop altında fark edilen, 0,1 – 0,5 mm çapında, bir kum tanesinden daha küçük boyutlardaki canlılardır. 20-30°C sıcaklık ve %60-70 oranında nem içeren ortamlar, yaşamaları için en ideal koşullardır. Mite'lar, sıcak ve nemli ortamlarda ve özellikle insanlardan dökülen ölü deri hücreleri, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerle beslenirler.

İnsanlarda çoğu zaman alerjik reaksiyonlara ve çeşitli rahatsızlıklara neden olan başlıca mite türleri şunlardır:

  • Isıran mite'lar
  • Skabi tipi (uyuz hastalığına neden olan) mite'lar
  • Toz akarları

MİTELARIN SEBEP OLDUĞU RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?

İnsan nüfusunun %10'unun ve alerjik fertlerin neredeyse %80'inin mite'lara ve bunlardan çıkan atıklara alerjisi vardır. Mite'ların ve bunların dışkılarının solunması birçok insanda astım, burun mukozasında enflamasyon gibi alerjik reaksiyonlara neden olur. Mite'lara ve yarattıkları atıklara maruz kalma derecesine göre gözlerde kaşıntı veya astım atakları gibi etkiler görülebilir.

Mite'ların insan üzerinde yarattığı başlıca alerjik etkiler şunlardır:

  • Kronik rinit: Burun akıntısı, hapşırma şikayetleri
  • Atopik dermatit sendromu (egzama): Özellikle eklem bölgelerinde ciltte kızarıklık, kaşıntı şikayetleri
  • Alerjik astım: Alerjenlerin sebep olduğu nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme

MİTE'LAR NEREDE BULUNUR?

Yataklar, mite'lar için mükemmel bir yaşam alanıdır. Mite'lar, çarşafların arasına gizlenir ve ölü deri hücreleriyle beslenirler. Mobilyalarda, yastıklarda ve halılarda da bulunabilirler. Özellikle yıkanamayan ve nadiren temizlenen koltuk döşemeleri, halılar ve yer döşemeleri, mite'ların yaşamaları için oldukça elverişli alanlardır.

Otellerdeki yataklar, çarşaflar, yastıklar ve yastık kılıfları, yatak örtüleri, odalarda ve ortak alanlarda bulunan halılar, koltuklar ve yer döşemeleri, mite'ların üremesi ve yaşamaları için en elverişli ortamlardır.

RAKAMLARLA MİTE

Mite'ların yaşamımızdaki etkisini daha iyi anlamak için bu küçük canlılarla ilgili bazı çarpıcı rakamlara göz atmak gerekir:

  • İnsanlar bir yılda ortalama 3,6 kg ölü deri dökerler ve bu deri döküntüleri milyonlarca mite için mükemmel bir yiyecek kaynağıdır.
  • Ortalama bir yatak 100.000 ile 2.000.000 arasında mite barındırabilir.
  • Bir gram toz, 1.000 kadar mite ve 250.000 kadar mite dışkısı içerir.
  • Bir halının 1 metrekaresinde yaklaşık 100.000 kadar mite yaşıyor olabilir.
  • Yaşına göre yatağınızda 1 milyon ile 10 milyon arasında mite bulunabilir.
  • Bir mite, 80 günlük yaşam döngüsü boyunca 1.000 kadar alerjen atık partikülü üretebilir.
  • Ortalama bir yatağın ağırlığı, 10 yıl sonra mite birikimi nedeniyle iki katına çıkar.
  • Bir yastığın ağırlığı, bir yılın ardından mite birikimi nedeniyle %10 oranında artar.
  • Tek bir mite, günde 20 adet dışkı üretir ve her bir dışkıda insanlarda alerjiye neden olan bir protein bulunur.
  • Yatak örtüsünde 100.000 ile 10 milyon arasında mite olabilir.
  • 2 yıllık kuş tüyü ve sentetik yastıklardaki mite miktarı, ortalama bir diş fırçasında bulunan mantar miktarından daha fazladır.

MİTE'LARDAN KURTULMANIN VE KORUNMANIN YOLLARI

Mite'lara bağlı alerji, bilimsel olarak kanıtlanmış çevresel kontrollerle önlenebilir. Mite'lardan kurtulmanın ve korunmanın birçok yolu vardır:

  • Yüksek vakum gücüne sahip süpürgelerle tüm mobilyaların süpürülmesi ve mümkünse HEPA filtreli makinelerin kullanılması
  • Yatak çarşafları ve şiltelerin 60 derecede yıkanması
  • Antialerjik yatak ya da yastık kılıflarının kullanılması
  • Ortamın düzenli olarak havalandırılması ve nemin düşürülmesi
  • Halı ve döşemelerin etkili şekilde temizlenmesi
  • Etkili bir mite öldürücü ürünün kullanılması

ÇALIŞMA ALANLARINDA RİSKİN BOYUTU NEDİR?

Otel ve ofis gibi alanlarda bulunan insan sayısı ve sirkülasyonu, evdekinden daha fazla olduğu için, bu alanlarda bulunan yatak, döşeme ve halılarda mite popülasyonu daha yüksek olabilir. Bu durum, alerjik etkilerin daha fazla görülmesine neden olabilir.

Otellerde müşteri memnuniyeti için odaların temizliği en önemli faktördür. Rahat ve deliksiz bir uyku, müşteri memnuniyetini %100 olumlu etkiler. Özellikle alerjik bünyeye sahip otel misafirlerinin nefes almada güçlük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve ciltte kaşıntı gibi şikayetlerle rahatsızlanması, hiçbir otel çalışanın istemeyeceği bir durumdur. Bu nedenle otellerde yataklar, halılar, koltuklar ve yer döşemeleri periyodik olarak mite öldürücü ve üremelerini engelleyici ürünlerle temizlenmelidir.

Maratem Anti-mite, kauçuk benzeri bir maddeden yapılmış katı bir çekirdeğe sahip nanokapsüler etken madde olan akarisit ile doldurulmuştur. Bu etken madde, katı çekirdekten kontrollü ve belirli bir oranda salınarak 3 ay boyunca mite'lara karşı koruma sağlar.

Haber Ara