15 Temmuz'daki darbe girişiminin ABD ile bağlantısının sorulması üzerine, Kurtulmuş şu değerlendirmede bulundu:
"15 Temmuz'daki darbe girişiminin Pensilvanya'da yaşayan Gülen ile bağlantılı olduğuna yönelik güçlü kanıtlarımız var. Ordudaki bir grup, askeri darbe girişiminde bulundu ancak halkın cesareti, gösterdiği direnç Türk demokrasisini kurtardı. Ordudaki darbecilerin Fethullah Gülen ile güçlü bağlarının olduğuna yönelik çok fazla kanıtımız var."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye, ABD yönetiminin darbede rolünün olduğuna inanmıyor, değil mi?" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:
"Hayır, ABD yönetiminin darbe ile bağlantısının olduğunu düşünmüyoruz, Fetullah Gülen sorumlu. Bizim ABD yönetiminden beklentimiz ya onu iade etmesi ya da iade süreci sonuçlanıncaya dek gözaltına alması."
ABD ile Türkiye arasında hukukçulardan oluşan ikili bir komisyon oluşturulduğunu ve her iki tarafın da bu konu üzerinde çalıştığını anlatan Kurtulmuş, ABD'li yetkililere çok fazla kanıt gönderdiklerini, dosyaların ABD yargısının elinde olduğunu ve iade sürecinin zaman alacağını ifade etti.
"DAEŞ ile mücadelede Türkiye başı çekiyor"
"Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'e yönelik mücadelesinin yeterli olup olmadığı"na ilişkin bir soruya ise Kurtulmuş şu cevabı verdi:
"DAEŞ ile mücadelede Türkiye başı çekiyor. DAEŞ, PKK, Suriye'nin kuzeyindeki PYD ve bazı aşırı marksist gruplar gibi Türkiye'yi hedef alan çok fazla terör örgütü var ve FETÖ de bunlara dahil. Geçen temmuz ayından bu yana üç terör örgütü Türkiye'yi hedef alıyor, sınırları tehdit ediyor. Türkiye ise sınırlarını korumaya çalışıyor. Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ise ılımlı muhaliflerden Özgür Suriye Ordusu'na lojistik destek veriyoruz."
Mülteci krizini de değerlendiren Kurtulmuş, Türkiye'nin son beş yıldır Suriye'den gelen sığınmacı akınına maruz kaldığını, 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını ve bu sayının belki de son 50 yılda ABD'nin kabul ettiği mülteci sayısına eşit olduğunu söyledi.
Türkiye'nin son derece büyük bir yük üstlendiğini ancak ülkenin Suriye halkı ile tarihi bağları olduğunu ve Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtığını ifade eden Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar 15 milyar dolardan fazla para harcandığını belirtti.
Kurtulmuş, Turkiye ve Avrupa'ya sığınmacı akınının Suriye'deki krize çözüm bulunmadan bitmeyeceğini sözlerine ekledi.