Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Hakimlere 'terör örgütü' üyeliği suçlaması

'Paralel yapı' soruşturmasında reddi hakim kararı veren Metin Özçelik, 'terör örgütü' üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-01 08:16:50

Hakimlere 'terör örgütü' üyeliği suçlaması

HSYK başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa iki hakim hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında önce ön rapor hazırlandı. Rapor kapsamında iki hakim HSYK tarafından önce açığa açığa alınmıştı. Soruşturmasına devam eden HSYK müfettişi Yunus Hadi Konuk, bugün iki hakim hakkında gözaltı kararı verdi.

‘Terör örgütü  üyeliği' suçlamasıyla verilen gözaltı kararı İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi. Kararı alan başsavcılık iki hakimin de adliyeye getirilmesini istedi.

Polisler tarafından gözaltına  alınmayan iki hakim telefon ile aranarak Bakırköy Başsavcılığı'na davet edildi. İki hakim, başmüfettişin talebi doğrultusunda tutuklama istemiyle nöbetçi Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

İlk olarak Hakim Metin Özçelik'e ulaşıldı. Özçelik'ten Bakırköy'e gelmesi istendi. Özçelik hakime yaklaşık 5 saat ifade verdi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklanmasına karar verdi. Özçelik, Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Başer için yakalama kararı

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında ise yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.

İstanbul dışında olan Mustafa Başer Twitter'da paylaştığı mesajlarda, sabah erken saatlerde adliyeye gideceğini açıkladı.

Soruşturmada tahliye krizi

17- 25 Aralık soruşturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı' soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Polislerin tahliyesini isteyen avukatları, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği yerine İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Oysa sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruşturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına ilişkin başvuruları sulh ceza hâkimleri' değerlendiriyor. 

Talebi değerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiği için ‘reddi hâkim talebinde bulunduğu 10. Sulh Ceza Hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermişti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruşturma savcılığı yetkinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğunu belirterek, dosyaları göndermedi.

Tahliye taleplerini değerlendirmesi için ise dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Hâkimliği'ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hâkimi olan Mustafa Başer.

Hâkim Başer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruşturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı' için göndermediği Hâkim Başer, soruşturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.

Hâkim Başer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 70'e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma başladı. Çünkü Sulh Ceza Hâkimliği devreye girdi. Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği ‘İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduğuna, soruşturma aşamasındaki tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğuna' hükmetti.

Sulh Ceza Hâkimliği bu kararını polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.

 

HSYK 2. Dairesi, Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.

Haber Ara