Dolar

34,3005

Euro

37,5335

Altın

3.021,88

Bist

8.618,57

Halk pazarları vatandaşın vazgeçilmezi

Ülkemiz tarihinde esnaf ve zanaatkarın ilk örgütlenmelerinin temelini Ahi ocaklarında görüyoruz. En büyük kentten en küçük kasabaya kadar pazarcılık insanların temel ihtiyaçlarına cevap veriyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-05-28 22:11:23

Halk pazarları vatandaşın vazgeçilmezi

Bazılarına göre göre alışverişin tek adresi, bazılarıa göre ise modern kalıplara sığmayan ve görsel-işitsel alanda kaldırılması gereken yerlerdir pazaryerleri.

Asıl bir gerçek var ki; pazar yerleri hemen her il ve iççe halkının, esnafın, küçük üreticinin, çiftçi ve emektarın ekmek kapısı....Kabile yaşamından kentsel yerleşimlere doğru yönelişte insanların ihtiyaçlarının farklı alanlardan gelen ürünlerle giderildiği bir dönemin eşiğinde olagelmiştir Pazar-Pazarcılık.


Önemli bir meslek birlikteliği

Yerleşiğe dolaylı yollardan emtia sağlayarak ticari bir faaliyet alanı oluşturulmuş ve giderek kırsal kentsel yaşamın vazgeçilmezi olmuştur. İhtiyaçların çoğalması, ürün farklılıkları arz ve talebin yoğunlaşmasıyla yerleşim alanlarında kümelenen insanların ortak sunum yaptığı bir arena olagelen pazarlar yoğun emek sarfiyatıyla ayakta duran meslek odaklarından biridir.

Güvenilir alışveriş mekanları

Çerçilikten başlayıp yerleşik sunumun güçlenmeye başladığı zaman diliminde sabır ve yoğun emekle yoğrulan Pazarcılık mesleği insan hayatını kolaylaştırıcı bir faktör, olmazsa olmazımız olarak benimsediğimiz, kavramsal bütünselliğimizdir.
Yöresel özellikleri taşıyan ürünlerden başlayıp, genel ihtiyaçların karşılanabildiği, çeşit ve rekabetin alım gücü kapasitesini artırdığı taze ve isteme göre alınabilen objelerden oluşan, yerleşik meslek adamı (esnaf) sıfatıyla güvenilirliği sağlamış Pazar alanları değişmez alışveriş mekanlarıdır.

Dürstlük ve temiz hizmet ilkesi

İstanbul Pazarcılar Odası'nın resmi sitesindeki bilgiye göre, ülkemiz tarihinde esnaf ve zanaatkarın ilk örgütlenmelerinin temelini Ahi ocaklarında görürüz. Birleşik alanlarda el yapımı, yöresel, yada farklı yörelerin ürünlerini sergileyen esnaflar ahi ocakları olarak nitelenen bir anlayış çerçevesinde çıraklıktan ustalığa adım atarak gelenekselleşmiş hizmet anlayışının ilk örgütlenmesinin temelini atmışlardır. Temel felsefesi dürüstlük, hizmet ve güvene dayanan birliktelikler giderek kent merkezlerinin alışveriş odağı, çarşısı pazarı olarak varolmuşlardır. Kırdan kente göç olaylarının yoğunlaşması, yerleşim alanlarının merkezden yeni merkezlere doğru hareketlenmesini beraberinde getirmiştir.

En büyük kentten en küçük kasabaya kadar pazarcılık insanların temel ihtiyaçlarına cevap veriyor.

İstanbul'da bilinen ve sık ziyaret edilen pazarlardan en önemlileri ise şunlar:

Kadıköy Salı Pazarı
Beykoz Pazarı (Çubuklu Sosyete Çarşısı)
Beşiktaş Cumartesi Pazarı
Erenköy Sosyete Pazarı
Bahçeşehir Pazartürk
Kozyatağı Cuma Pazarı
Yeşilköy Sosyete Pazarı
Ulus Sosyete Pazarı
Bakırköy Cumartesi Pazarı
Çekmeköy Ulus Pazarı
Fatih Çarşamba Pazarı
Beylikdüzü Beylik Pazarı
Çekmeköy Ulus Pazarı
Feriköy Antika & Bit Pazarı

SON VİDEO HABER

TÜPRAŞ'tan patlamaya ilişkin açıklama

Haber Ara