Hamilelikte D vitamini eksikliği anneye ve bebeğe zarar verir mi? Ülkemizde sıklıkla görülen D vitamini eksikliği gebelerde oldukça önemlidir. Çünkü normale çok altında D vitaminin seviyesinin sahip olduğumuz için, ilaçlarla gıdalarla ve en önemlisi UV ışınları ile bunu artırmak gerekir. Peki ama D vitamini eksikliği gebelikte ne gibi sorunlar oluşturur? Gebelikte D vitamini kaçıncı ayda alınmaya başlar ve ne kadar devam eder? En önemli D vitamini kaynağı nedir ve hangi besinlerden D vitamini alabiliriz? İşte D vitamininin gebelikteki önemi.
D vitamini ne işe yarar?
Gebeliğin sağlıklı devam edebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bu noktada dikkat edilecek noktada annenin tüm vitaminlerden eşit bir şekilde almasıdır. Fakat ülkemizde en büyük problem sadece gebelerde değil, herkesin D vitamini eksikliği yaşaması.
D vitamininin bilinen en önemli fonksiyonu kemik ve kalsiyuma metabolizmasına etkisidir. Aynı zamanda büyüme, gelişme, hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir.
En önemli D vitamini kaynağı
Gebelerde D vitamini yeterli alınması oldukça önemlidir. Anne adaylarının D vitamini alması için, her günü açık havada güneşli bir bölgede 15-20 dakika yürüyüş yapmaları gerekmektedir. En önemli D vitamini kaynağı UV ışınlarıdır.
Hangi besinlerden D vitamini alırız?
D vitamini hastaydı gıdada çok az miktarda bulunsa da vücudumuza ihtiyaç duyduğumuz miktarı besinlerden sağlamak oldukça zordur. Fakat D vitaminini desteklemek amacıyla ihtiyacın %20'sini besinler aracılığıyla alabiliriz.
D vitamini içeren besinler
- Balık
- istiridye
- tofu
- yumurta
- süt ve süt ürünleri
- mantar
- patates
- somon balığı
- ringa balığı
Gebelikte D vitamini eksikliği takviyesi
B vitamini eksikliği kandaki değerlere bakılarak anlaşılır. Gebeye uygulanacak D vitamini desteği 12. haftadan itibaren başlanmalıdır. Gerekirse tüm gebelik boyunca devam edebilir hatta 12.haftadan erken de başlanabilir.
Miktarı
D vitamini için 30 ng/ml altındaki değerler yetersiz, 10 Ng/ml altındaki değerler eksiklik olarak değerlendirilir. Gebelerin eksiğine göre doktor uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır. Eksikliğin giderilmesi için kapsül ya da damla alınabilir. Tabii ilaç desteği her zaman için son seçenek olmalıdır güneşten alınan D vitamini en etkili faydalı olandır.
Hamilelikte D vitamini eksikliği anneye ve bebeğe zarar verir mi?
Her vitamini eksikliğinde olduğu gibi D vitaminin eksikliğinde de vücutta problemler çıkabilir. Fakat bu sorunlar, vitamin düzeyinin çok düşük olduğunda meydana gelir.
Anneye zararı
- Gebelik tansiyonu
- Gebelik şekeri
- Gebelik zehirlenmesi
- Diş kaybı
- Erken doğum riski
Bebekte oluşabilecek zarar
- Erken doğum (Prematüre bebek)
- Solunum problemleri
- Kan şekerinde düşme
- Kalsiyum düşüklüğü
- Raşitizm
- Havale geçirme
- Büyüme geriliği
- Metabolik kemik kırıkları
- Yüksek oranda ve ağır seyreden enfeksiyonlar
- Çocukluk döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite
- Otizm spektrum hastalıkları
- Zeka puanı düşüklüğü
- Kemik mineral yetersizliği
- Tip 1 diyabet
- Astım ve hışırtılı solunum